Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Hvordan holder celler formen?

Renate Hvidsten Skoge disputerer fredag 29. april 2016 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «NAD-dependent and NAD-independent α-tubulin deacetylation».

Main content

I cellene våre finnes det strukturer, liksom skjelettet i kroppen vår, som opprettholder og medierer cellenes form og bevegelser. «Benene» i cellenes skjelett består blant annet av mikrotubuli. I motsetning til skjelettet i kroppen er cellenes skjelett i stadig endring; det kan brytes helt opp og bygges opp igjen i løpet av få minutter. I tillegg til å bestemme cellens form bidrar mikrotubuli også til korrekt fordeling av arvestoffet vårt (deoksyribonukleinsyre - kjent som DNA) ved celledeling og fungerer også som sporskinner for transport av diverse cellekomponenter innad i cellene.

Mikrotubuli er formet som hule rør eller «tuber» og består i hovedsak av to proteiner, α- og β-tubulin. På innsiden av disse tubene kan en spesiell aminosyre som befinner seg i posisjon 40 i α-tubulin (α-tubulin lysin 40) modifiseres kjemisk ved at det overføres en acetylgruppe. Denne acetyleringen er assosiert med mikrotubuli som er mer stabile der endringer i cellens skjelett ikke kan foregå i like stor grad. Modifiseringen er reversibel: det vil si at det finnes proteiner som acetylerer lysin 40 og proteiner som fjerner acetylgruppen etterpå. Det finnes to ulike proteiner som fjerner acetylgruppen på α-tubulin lysin 40, SIRT2 og HDAC6.

I sitt doktorgradsarbeid har Renate Hvidsten Skoge studert rollene til de to proteinene SIRT2 og HDAC6 i reguleringen av celleskjelettproteinet α-tubulin. Et av hovedfunnene i dette arbeidet var at acetyleringnivået av α-tubulin lysin 40 avhenger av tilgjengeligheten til den essensielle kofaktoren nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD). Den resiproke reguleringen skjer som følge av at SIRT2 behøver NAD som en kofaktor for å kunne fjerne acetylgruppen fra lysin 40. Videre ble det observert at bare SIRT2, og ikke HDAC6, kan fjerne acetyleringen fra lysin 40 når mikrotubuli befinner seg i en spesifikk del av cellen. Disse funnene har bidratt til å separere funksjonene til to protein som tilsynelatende hadde samme rolle i reguleringen av α-tubulin.

Personalia:

Renate Hvidsten Skoge (født 1986) er fra Fonnes i Austrheim kommune. Hun studerte molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen hvor hun fullførte mastergraden i 2011. Fra 2012 til 2016 jobbet hun som stipendiat ved Molekylærbiologisk institutt, Universitetet i Bergen. Hovedveileder for doktorgradsarbeidet har vært professor Mathias Ziegler, mens professor Thomas Arnesen har vært medveileder.