Potensiell kreftmedisin fra melk
Øyvind Strømland disputerer onsdag 24. august 2016 for ph.d.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «α-Lactalbumin mediated membrane perturbation».
Main content
Melk er en næringsrik væske som produseres av pattedyrhunner som næring til sitt avkom. Nyskapte mennesker livnærer seg på melk fra moren inntil de kan fordøye og innta et bredere spektrum av næringsstoff. Melken inneholder proteiner, fett, laktose, mineraler og viktige vitaminer som et voksende spebarn behøver. I tillegg til å være en viktig næringskilde inneholder den første melken som produseres etter fødsel antistoff som beskytter spebarnet mot sykdommer.
En stor bestanddel av protein fra melk er alfa-laktalbumin, som sammen med enzymet beta-1,4-galaktosyltransferase 1 danner laktosesyntesekomplekset. Alfa-laktalbumin har lenge blitt studert for sine foldingsegenskaper og interaksjoner med lipidmembraner. I 1995 ble det ved en tilfeldighet oppdaget at alfa-laktalbumin i kompleks med oleinsyre, en fettsyre funnet i melk, drepte kreftceller men ikke normale friske celler. Komplekset som fikk navnet HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumor cells) har med lovende resultat blitt brukt mot en rekke kreftceller og musemodeller i laboratorium sammenheng. HAMLET har også blitt testet mot urinblærekreft og vorter med gode resultater. Pasienter med urinblærekreft skilte ut kreftceller i urinen etter fem daglige behandlinger med HAMLET.
I sitt doktorgradsarbeid har Øyvind Strømland studert hvordan HAMLET komplekset og peptider fra alfa-laktalbumin interagerer med lipidmembraner. Hovedfunnet i arbeidet med HAMLET var at ved membraninteraksjoner overføres oleinsyre fra komplekset til cellemembraner. Inkorporering av oleinsyre i membraner forstyrrer membranen til en så stor grad at cellen dør. I den andre delen av doktorgradsarbeidet med peptider fra alfa-laktalbumin var et av hovedfunnene at peptider fra alfa-laktalbumin binder til membraner, danner amyloid fibriller og bryter dem ned. Disse funnene har bidratt til å øke kunnskapen om hvordan alfa-laktalbumin og HAMLET interagerer med membraner.
Personalia:
Øyvind Strømland ble født i 1987 og er fra Langevåg i Sula Kommune. Han studerte molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen hvor han fullførte mastergraden i 2012. Fra 2012 til 2016 jobbet han som stipendiat ved Molekylærbiologisk institutt, Universitetet i Bergen. Hovedveileder for doktorgradsprosjektet har vært professor Øyvind Halskau, mens førsteamanuensis Nils Åge Frøystein har vært medveileder.