Arbeid med patogener
Hovedinnhold
Arbeid med biologiske faktorer
Formålet med Forskrift om tiltaks- og grenseverdier er å beskytte arbeidstakerne mot farer på grunn av fysiske, kjemiske eller biologiske faktorer i virksomheten
Formålet med Forskrift om smittefarlig avfall fra helsetjeneste og dyrehelsetjeneste er å bidra til å sikre at smittefarlig avfall ikke medfører fare for forurensning eller spredning av smitte til mennesker, dyr eller miljø.
- Forskrift om innførsel, transport og annen håndtering av materiale som er smittefarlig for mennesker er også relevnat for denne typen arbeid
Melding til Arbeidstilsynet om arbeid med biologiske faktorer
En måned før oppstart skal det sendes melding til Arbeidstilsynet om arbeid med biologiske faktorer.
Denne skal signeres av Dyreavdelingens leder og verneombud. For Dyreavdelinga er dette rent typisk når vi skal arbeide med f.eks tuberkulosebakterier
Dette skal sendes til Arbeidstilsynets regionkontor, i vårt tilfelle til Arbeidstilsynet Vestlandet, postboks 44, 5803 Bergen.
Tuberkulintest
Før arbeid med tuberkulosebakterier skal alle som deltar i prosjekter eller har sin arbeidsplass i samme bygning, fastslå status på sin tuberkulinvaksine.
Dette kan gjøres ved blodprøve hos Tubekulosekoordinator ved Haukeland Universitetssjukehus, tlf 55 97 40 74.
Rutiner arbeid med biologiske faktorer
Der er særskilte rutiner knyttet til arbeid med biulogiske faktorer eller eller andre substanser som krever egen behandling, som cytostatica, vevsimplantasjoner, karsinogene stoffer.
Detter er stoffer som man ikke ønsker spredt til andre deler av dyreavdelingen.
Dette innebærer former for inneslutningstiltak, enten i separate rom, eller i lukkede bur (IVC).
Dette gjelder også dyr med usikker smittestatus.
Det medfører egen bekledning, egen avfallsbehandling, og egne renholdsrutiner på klær, rom og utstyr.
Brukere med dyr som dette må regne med å betale tillegg for enerom til dyrene, smittetillegg og evt IVC-pris. Se prisliste.