Ingun Fornes er med i prosjektet "Samfunnets reaksjoner og tiltak overfor barn som begår lovbrudd". Temaet for prosjektet er samfunnets reaksjoner og tiltak overfor barn som begår lovbruddet. Dette temaet plasserer seg i grenseflaten mellom strafferettspleie, barnevern og psykisk helsevern.
Barn som har begått svært alvorlige lovbrudd vil i mange tilfeller ha en rekke risikofaktorer. Enkelte forhold som anses som risikofaktorer for lovbrudd, vil også kunne være forhold som er utløsende for at tiltak i barneverntjenesten og/eller psykisk helsevern iverksettes. I en del tilfeller er barnet allerede kjent for hjelpeapparatet, forut for en straffedom avsies. Barnet kan ha vært underlagt frihetsberøvende tiltak i barneverntjenesten og/eller psykisk helsevern før det begår lovbrudd av en slik art at frihetsberøvende straff er aktuelt. Barnet vil også kunne ha behov for tiltak i barneverntjenesten og/eller psykisk helsevern under straffegjennomføringen. Straffegjennomføringsloven åpner for at straffen kan gjennomføres i institusjon eller i sykehus. Slik kan det domfelte barnet overføres for eksempel til barneverninstitusjon eller til psykiatrisk sykehus. Hovedfokus i prosjektet er frihetsberøvende reaksjoner og tiltak i strafferettspleien, barneverntjenesten og i det psykiske helsevern. Ingun vil analysere i hvilken grad de ulike frihetsberøvende reaksjonene og tiltakene er tilpasset hverandre.
Prosjektet har tre sentrale deler:
1) Komparativ studie av frihetsberøvelse av barn som har begått ellers straffbare handlinger og hvor det er høy risiko for nye lovbrudd.
2) Barn som har begått drap
3) Domstolsystemet og forbudet mot gjentatt straffeforfølgning
Prosjektet er finansiert av Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen, og Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, Haukeland universitetssykehus, Helse Vest.