Hjem
Kvartærgeologi & Paleoklima
Masterprosjekt - Energi, Klima

Geologiske og glasiale prosesser langs den indre Midt-Nordnorsk kontinentalsokkel

Dette masterprosjektet bel tildelt Elena Victoria Brattebø som startet på sin mastergrad i geovitenskap, UiB, høstsemesteret 2023. Masterprosjektet er gitt av forskningsgruppen Kvartærgeologi & Paleoklima.

Hovedinnhold

Prosjektbeskrivelse
Havvind kommer til å bli en stor vekstindustri i Norge. Ettersom verdensøkonomien avkarboniserer, er etterspørselen etter fornybar grønn energi svært høy, og den NV-europeiske kysten har utmerkede vindressurser. Store deler av den NV-europeiske kysten har nylig vært glasiert, og breerosjon og avsetning har resultert i svært heterogene grunnforhold i havbunnen her. Det NV-europeiske havområdet er derfor svært utfordrende steder å plassere ankre og fundamenter for havvindsturbiner. Forbedret geologisk og geoteknisk forståelse av disse grunnforholdene kan bidra til å redusere kostnadene for fremtidig havvind.

Dette masterprosjektet vil bruke eksisterende TOPAS sedimentgjennomtrengende ekkolodddata sammen med sedimentkjerner tatt fra de grunne sedimentene på kontinentalsokkelen langs Midt- og Nordnorskekysten. Målet er å beskrive og tolke de geologiske og geologiske prosessene som påvirker overflatesedimentene, f.eks. innvirkningen av isdekkedynamikk på geologiske og geotekniske egenskaper. Dette området kan bli foreslått for fremtidig utvikling av vindkraft til havs.

Det vil være mulig å delta på maringeologiske tokt i 2024. Dette masterprosjektet er en del av 4SWIND-prosjektet finansiert av Norges forskningsråd, Equinor og Geoprovider. Masterstudenten vil jobbe i dette prosjektet og bli eksponert for industrisponsorer og interessenter gjennom ulike prosjektmøter og konferanser.

Forslag til emneplan i løpet av mastergraden (60 stp):
SDG207 /10; GEOV228 /10; GEOV364 /5; GEOV300 /5
GEOV231 /10; GEOV261 /10; GEOV360 /10; BYG115 /10 (HVL)

Felt- lab- og analysearbeid

  • Tekstur- og strukturanalyse av kvantitative og kvalitative sediment-CT-bilder.
  • Analyse av kornstørrelsesfordeling ved bruk av Mastersizer 3000
  • Analyse av fysiske egenskaper ved Geotek Multi Sensor Core Logging: P-bølgehastighet, gamma-tetthet, magnetisk susceptibilitet.
  • Tolkning av den sedimentære arkitekturen ved bruk av eksisterende TOPAS sedimentgjennomtrengende ekkolodddata i Petrel
  • Geoteknisk testing på utvalgte prøver ved NTNU geoteknisk laboratorium.