Hjem
Det medisinske fakultet
KARRIEREDAG

NTNU til UiB for å lære karriereveiledning

For tredje år på rad arrangerte Det medisinske fakultet karrieredag for sine PhD-studenter. NTNU kom på besøk fra Trondheim for å lære.

Brita Solveig Pukstad
Brita Solveig Pukstad er prodekan for innovasjon og PhD-utdanning ved NTNU. Hun kom til Bergen kom for å få inspirasjon til karrieredag i Trondeim.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

– Vi er veldig glade for å få lov til å være her i dag. Vi har ikke denne typen karrieredag ved NTNU, men vi håper å få til noe tilsvarende neste år, sier Brita Solveig Pukstad som er prodekan for innovasjon og PhD-utdanning ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU.

Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) arrangerte karrieredagen for sine doktorgradskandidater og postdoktorer for tredje gang, torsdag 4. oktober. Programmet inneholdt alt fra presentasjoner fra tidligere PhD-kandidater og postdoktorer til forskjellige typer workshoper og stands.

Av de 90 som deltok på karrieredagen, var det ikke bare UiB-ansatte tilstede. NTNU tok også turen til Haukeland for å se hvordan karrieredagen ved Det medisinske fakultet foregår. 

Pukstad sier at hun sitter igjen med et veldig bra inntrykk av karrieredagen, som hun vil ta med seg til NTNU-ledelsen sentralt. 

– Dere hadde svært gode foredragsholdere uten å ta inn noen utenfra. Jeg satt og tenkte på hvilke tilsvarende personer vi har som vi kan bruke til vår eventuelle karrieredag, sier hun. 

Utdanner for samfunnet

Bakgrunnen for karrieredagen ved Det medisinske fakultet er at antallet doktorgrader øker for hvert år. Bare 15 prosent av de som tar en PhD-grad ender opp i akademiske stillinger. Hele 80 prosent av dem får en karriere utenfor  akademia, ifølge Roland Jonsson, prodekan for forskerutdanning ved Det medisinske fakultet, UiB

Han sier at fakultetet i de siste årene har tatt større ansvar for å hjelpe kandidatene med å tenke på deres fremtid etter doktorgraden enn før.

– Situasjonen har endret seg mye i løpet av de siste ti årene for doktorgradskandidatene. Vi utdanner ikke bare kandidater til forskning og utvikling, men i økende grad til de høye kunnskapsnivåene som samfunnet i dag krever. Det vil blant annet si evnen til kommunikasjon,  kritisk og selvstendig tenking, sier Jonsson. 

Lykkelig med doktorgrad i næringslivet

En NIFU-undersøkelse fra 2012 viser at 90 prosent av de med doktorgrad utenfor akademia faktisk er fornøyde med jobben sin.

 – En doktorgrad er et bevis på at du er intelligent og kreativ. Du kan faktisk løse flere spennende arbeidsoppgaver enn du tror, sier Hiwa Målen, prosjektleder av DIGSSCORE, ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiB.

Målen var en av fire tidligere PhD-kandidater som presenterte alternative karriereveier på karrieredagen. Han har blant annet vært teknisk koordinator og prosjektleder ved ABB og Aker Solutions, før han kom tilbake til universitetet. 

– Dersom man har doktorgrad er man faktisk attraktiv for næringslivet og kan få et lykkelig liv der. I tillegg er man ofte mer attraktiv for akademia dersom man skaffer seg erfaring fra næringslivet, i tillegg til doktorgrad. Døren er ikke lukket selv om man ønsker seg tilbake til universitetet senere, sier Målen. 

Viktig med forskjellige nettverk

Han sier det er viktig å tenke litt ut av boksen og skaffe seg praktisk kunnskap og danne nettverk med personer som har ulik bakgrunn enn deg selv, samtidig som man tar doktorgraden. 

– Det er bra å engasjere seg og kanskje etablere egne plattformer og arrangementer. Til og med det å sitte i styret i det lokale skolekorpset har vært nyttig for min karriere, sier Hiwa Målen.