Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet | Forskning

Ny studie viser langvarig beskyttelse etter koronainfeksjon

En ny studie fra USA har funnet viktige immunceller i beinmargen hos personer som har gjennomgått koronainfeksjon. Funnene indikerer at man utvikler god og langvarig immunitet. – Dette er veldig gode nyheter, sier stipendiat Lena Hansen ved Influensasenteret på UiB.

covid 19 virus
Foto/ill.:
Unsplash.com

Hovedinnhold

Funnene ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature. Gjennom beinmargsprøver har forskere ved Washington University i St. Louis i USA studert immunresponsen hos personer som har hatt koronainfeksjon med mildt sykdomsforløp. Studien viste at mange av deltakerne utviklet en type B-celler kalt «langlivede plasmaceller». Disse immuncellene kan leve i beinmargen i mange år hvor de jevnt produserer antistoffer som kjenner igjen SARS-CoV-2, viruset som forårsaker covid-19.

Det som gjør denne studien så unik er at beinmargsprøver ikke er lett å få tak i. Det vanligste er å måle antistoffer i blod, men her har forskerne også funnet disse immuncellene som fortsetter å lage antistoffer i lang tid etter infeksjon.

Stipendiat Lena Hansen ved Influensasenteret UiB bidro i arbeidet til denne studien da hun i fjor bodde i USA og jobbet hos biveileder Ali Ellebedy på universitetet i St. Louis.

Hun sier resultatene er veldig gode nyheter.

 – Dette betyr at vi kan ha antistoffer i blodet mange år etter infeksjonen, som kan forhindre at man blir smittet på nytt, sier Hansen.

Lena Hansen, stipendiat Influensasenteret UiB
Foto/ill.:
Privat

Var usikre på immunrespons

I starten av pandemien var det i fagmiljøene knyttet usikkerhet til om personer som hadde gjennomgått koronasykdom, utviklet immunitet og hvor lenge denne ville vare.

 – Flere studier rapporterte at antistoffnivået mot spike-proteinet sank raskt etter infeksjon og mange lurte derfor på om immuniteten mot SARS-CoV-2 ville være kortvarig, noe som også ville fått konsekvenser for beskyttelsen etter vaksinasjon, sier stipendiaten.

Det er først nå, ca. halvannet år ut i pandemien, det har vært mulig å gjøre studier som sier noe om varigheten av beskyttelsen.

Forskerne visste fra før at de som har hatt alvorlig covid-19 ofte produserer mer antistoffer og har sterkere immunresponser enn de som har hatt et mildere sykdomsforløp. Flertallet av dem som gjennomgår koronainfeksjon får milde symptomer som ikke krever sykehusinnleggelse.

 – Det er derfor betryggende å vite at slike immunceller, som potensielt kan vare livet ut, blir produsert etter mild covid-19, sier Hansen.

Ifølge Hansen håper forskerteamet i St. Louis etter hvert å gjøre lignende studier på personer som har fått vaksine. Selv er hun i innspurten på sin egen doktorgrad som ser på immunresponser etter vaksinasjon mot influensa og covid-19.

Forskningsoppholdet ble finansiert av Norges Forskningsråd og National Graduate School in Infection Biology and Antimicrobials (IBA). 

Klikk her for å lese mer om covid-forskningen ved Influensasenteret, UiB. 

Her kan du lese hele forskningsartikkelen som ble publisert i Nature:

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4