Ny UiB-studie «tar av» i utlandet: – Dette har truffet en nerve
En ny studie fra UiB og NORCE har skapt stor oppmerksomhet i en rekke land verden rundt. Studien slår fast at kjennskap til fastlegen din over tid kan ha betydning for både dødelighet og behovet for sykehusinnleggelse.
Hovedinnhold
Bare få dager etter publisering, har studien blitt omtalt i flere britiske storaviser som Daily Mail og The Times.
Publikasjonen er også plukket opp av Dagens Medisin her hjemme, samt flere spanske nettaviser. På Twitter har studien blitt nevnt over 1200 ganger hos personer med over to millioner følgere.
Artikkelen er et samarbeid mellom UiB og NORCE der Hogne Sandvik, Øystein Hetlevik, Jesper Blinkenberg og Steinar Hunskår er forfattere.
– Dette har helt tydelig truffet en nerve, sier Hunskår, som er professor i allmennmedisin ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.
Reduserer dødeligheten
Prosjektet har undersøkt helsegevinsten av å ha en kontinuerlig relasjon til en fastlege, og hvilken innvirkning dette har på akutte sykehusinnleggelser, bruk av legevakt og dødelighet.
Studien slår blant annet fast at pasienter som har hatt den samme fastlegen over en periode på mer enn 15 år, reduserer dødsrisikoen med 25 prosent sammenlignet med dem som har hatt samme fastlege i ett år eller mindre. Forskerne fant at god kjennskap til legen din reduserer behovet for sykehusinnleggelser.
– Denne studien går rett inn i fastlegediskusjonen her hjemme. Vi leverer en faglig begrunnelse som sier at dette er en ordning det er verdt å kjempe for, sier Steinar Hunskår.
Han sier det fra før er godt kjent at de fleste norske pasienter er tilfreds med fastlegeordningen. Men forskerne ønsket å dokumentere eventuelle helsegevinster av ordningen med avanserte vitenskapelige metoder og data fra hele befolkningen.
– Resultatet er viktig nok for den enkelte, men ikke minst også for helsetjenesten og samfunnet. Resultatene viser at en fungerende og stabil fastlegeordning gir en betydelig reduksjon i samlet ressursbruk, poengterer Hunskår.
Treffer samfunnsdebatten
Studien har særlig skapt stor oppmerksomhet i land som England og Spania.
Hunskår tror forklaringen er at det i England for tiden pågår en stor faglig diskusjon etter at man har hatt et skifte fra personlig lege over til legesentertilknytning. I Spania går debatten på utstrakt legemangel og vanskeligheter med å skape varige relasjoner mellom lege og pasient.
– Mange finner ammunisjon i vår studie til å si "hva sa vi?", mener Hunskår.
Professoren sier studien også kan leses som en indirekte kritikk av forslag om å splitte opp fastlegeordningen i Norge.
– Studien er et varsko mot at andre skal overta deloppgaver, og at en slik oppsplitting kan ødelegge verdien av at én lege har ansvaret for deg, sier Hunskår.
Klikk på lenken under for å lese hele artikkelen i tidsskriftet British Journal of General Practice:
Continuity in general practice as a predictor of mortality, acute hospitalization, and use of out-of-hours care: registry-based observational study in Norway