Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet

Misoppfatninger om sterilisering spres på nett

Videoer om menns seksuelle helse trender på sosiale medier. – En vanlig misoppfatning er at sterilisering alltid er reversibelt, sier UiB-forsker Patrick Juliebø-Jones som har studert fenomenet.

En ung utt ser intenst på telefonen sin
Mange finner helseinformasjon på sosiale medier, men der eksisterer det mange misoppfatninger.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Omtrent fem milliarder mennesker verden over bruker sosiale medier og helserelatert info er ofte noe som engasjerer.

– Ved utgangen av 2023 hadde emneknaggen "vasectomy", eller på norsk "sterilisering", nesten en milliard visninger på TikTok, forteller lege og gjesteforsker ved UiB, Patrick Juliebø-Jones.

Samtidig har man i USA også sett en økning i menn som tar sterilisering. Det er også blitt vanligere blant unge (under 30 år), barnløse menn. Dette var noe av bakgrunnen for at Juliebø-Jones ønsket å studere fenomenet nærmere:

– Disse "monologene" som man blir presentert for på TikTok gir et bilde på hvordan folk oppfatter et inngrep eller en sykdom, forteller Juliebø-Jones

I utgangspunktet permanent

Juliebø-Jones og hans kolleger har analysert de 100 mest sette TikTok-videoene om sterilisering. De har kategorisert de etter om de er positive, negative eller nøytrale til inngrepet, og har sett på forhold som hva de sier om begrunnelsen for inngrepet, smerter og så videre.

De aller fleste videoene var laget av amerikanske brukere, og flesteparten (67 prosent) var filmet etter at inngrepet var gjennomført. Om lag en fjerdedel av videoene inneholdt ukorrekt informasjon:

– Den vanligste misoppfatningen var at sterilisering alltid lar seg reversere. I virkeligheten er det om lag 50 – 70 prosent av steriliseringen som kan reverseres, og dess lengre tid det går etter inngrepet, dess mindre sannsynlig er det at reverseringen blir vellykket, sier Juliebø-Jones.

– De som steriliserer seg bør få beskjed om at dette er ment som en permanent løsning, sier forskeren.

Det florerte også misoppfatninger om selve inngrepet, hvor en av dem var at sterilisering gjennomføres som en kikkhulloperasjon.

Kun en av hundre videoer nevnte dessuten kronisk smerter i testiklene etter inngrepet, mens det forekommer i omtrent 30 prosent av tilfellene.

Viktig at leger er klar over misoppfatningene eksisterer

I en tredjedel av videoene ble det også uttrykt at temaet sterilisering av menn er tabubelagt. Juliebø-Jones tror at det er mye av årsaken til at emneknaggen får så mange visninger.

– Noen synes nok det er enklere å lese om det på nett og i private settinger, sier han.

Juliebø-Jones mener at funnene viser hvor viktig det er at leger og kirurger snakker godt med pasientene sine på forhånd, sånn at de er sikre på at pasientene vet hva de begir seg inn på.

– Klinikere må være bevisst på at misforståelser knyttet til ulike medisinske tilstander og inngrep eksisterer, understreker han:

Han mener dessuten at fagpersoner og helsepersonell bør være sitt ansvar bevisst, og skape mer og bedre innhold til sosiale medier:

– Medisinere og helseorganisasjoner burde investere mer i å lage innhold til sosiale medier som bidrar til bedre folkeopplysning, sier han.

Abstract til artikkelen finnes her: https://www.nature.com/articles/s41443-024-00931-5  

Saken er også publisert i Forskning.no og har fått omtale i VG.