Traumer i oppveksten kan øke risikoen for endometriose
Fysisk mishandling og seksuelle overgrep kan være koblet til utvikling av endometriose, viser en fersk studie. – Selv de med en lav genetisk risiko kan være utsatt for å få sykdommen dersom de har opplevd betydelige traumer, sier delt førsteforfatter Solveig Løkhammer ved Universitetet i Bergen.

Hovedinnhold
Studien er et internasjonalt samarbeid der man har tatt utgangspunkt i tidligere forskning. Denne forskningen har pekt på en mulig kobling mellom traumer og endometriose.
Endometriose er vev som likner livmorslimhinne som vokser andre steder enn inne i livmorhulen. De vanligste stedene er bukhinnen rundt livmoren, på egglederne eller eggstokkene. Tilstanden er svært vanlig hos kvinner, og kan hos mange gi store smerter og problemer med å bli gravid.
– Motivasjonen for studien var å forstå bedre denne potensielle sammenhengen mellom traumatiske opplevelser og utviklingen av endometriose. Spesielt ønsket vi å undersøke om enkelte typer traumer var sterkere assosiert med endometriose enn andre, og om denne potensielle interaksjonen er uavhengig av genetisk predisposisjon, sier Solveig Løkhammer.
Vil finne en forklaring
Hun er doktorgradsstipendiat ved Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen. Løkhammer har samarbeidet med forskere fra blant annet Yale, Oxford og Harvard University i USA.
Målet med studien har vært å avdekke nye mekanismer som kan forklare hvorfor kvinner utvikler endometriose, som en per i dag vet lite om. I studien har man undersøkt ulike typer traumer som utspiller seg i barndom og voksen alder.
– Resultatene viste at kvinner med endometriose rapporterte oftere opplevelser som for eksempel fysisk og seksuell vold, det å ha vært vitne til en plutselig død, og det å motta en livstruende diagnose.
Kan forstyrre hormonell balanse
Traumene strekte seg fra direkte kontakttraumer, som seksuelle overgrep, til mer indirekte som emosjonelle traumer eller mangel på støtte fra omsorgspersoner i barndommen.
Forskerne kan foreløpig ikke fastslå noen klar årsakssammenheng.
– En hypotese er at traumer kan utløse eller forverre kronisk betennelse og forstyrre hormonell balanse, noe som kan fremme utviklingen av endometriose. I tillegg kan langvarig stress påvirke immunsystemet og oppfattelsen av smerte, noe som kan forverre symptomene på endometriose, sier Løkhammer.
Forskerne peker i tillegg på neglekt og mangel på omsorg som en mulug forklaring, da dette kan påvirke hvor mange som søker helsehjelp. Dette kan igjen føre til forsinket diagnose og medisinsk behandling.
Ikke genetisk betinget
Studien tyder også på at sammenhengen med traumer er uavhengig av eventuell genetisk risiko for endometriose.
– Dette impliserer at selv individer med en lav genetisk risiko for endometriose kan være utsatt for å få sykdommen dersom de har opplevd betydelige traumer, sier Løkhammer.
– Hvilke konsekvenser kan studien/funnene deres få for endometriose-pasienter?
– Studien understreker viktigheten at en helhetlig tilnærming i fremtidig behandling av endometriose, som er en kompleks sykdom med komplekse behov. Studien støtter behovet for screeningprogrammer som inkluderer både somatisk og psykisk helse, i tillegg til traumehistorikk. Vi håper også at økt bevissthet blant helsepersonell kan bidra til tidligere diagnostisering og mer individtilpasset behandling av endometriose, sier UiB-forskeren.