Hjem
Middelalderklyngen
BERGEN ANNO 1320

Bli med tilbake til middelalderens Bergen

Ved hjelp av digitale visualiseringer kan du oppleve Bergen slik det kan ha sett ut i 1320.

Nonneseter kloster visualisert av Arkikon
NONNESETER KLOSTER: Slik kan Nonneseter kloster ha sett ut i middelalderen. I 1320 bodde det 35 nonner der.
Foto/ill.:
Arkikon

Hovedinnhold

Bergen var en av de største og mektigste byene i Norden i middelalderen, og en av få handelsbyer av betydning. Konge- og kirkemakten stod sterkt, og preget bybildet med ruvende og monumentale steinbygninger. 

Ytterst på Holmen lå den staselige Håkonshallen og andre praktbygg, mens hele 20 kirker og fem store klostre omkranset byen. Selve byen, hvor vanlige folk levde livene sine, lå på Bryggen, og bestod av små trehus med smale passasjer mellom.   

Klikk deg gjennom middelalderbyen

Lurer du på hvordan det kan ha sett ut i Bergen den gangen?

Bygninger som er borte eller som står i ruiner, blir nå gjenskapt digitalt, slik de kan ha sett ut rundt 1320. Via PC eller mobil kan du vandre gatelangs og studere de vakre bygningene fra utsiden. Noen steder kan du ta turen inn, bevege deg fra rom til rom, se på møblement og dekor, og lese om gjenstander som finnes der inne.

– Her får du oppleve Bergen på en helt ny måte, forteller Irene Baug, arkeolog og koordinator av Middelalderklyngen. Sammen med de andre partnerne i prosjektet «Bergen Anno 1320» planlegger hun digitale visualiseringer av totalt syv ulike steder, eller «hotspots» i byen.

Nylig ble hotspot nummer to lansert på nettstedet grind.no, hvor Nonneseter kloster har reist seg i all sin prakt.

– Klosteret ble grunnlagt på 1100-tallet og var et velstående kvinnekloster gjennom store deler av middelalderen. I dag finnes det bare to bygningsdeler igjen av klosteret, men den gangen må det ha ruvet i landskapet, sier Baug.

Her kan du også se en videosnutt av visualiseringen av Nonneseter kloster:

Visualisering av Nonneseter kloster

Produsent:
Arkikon AS

Nyeste forskning ligger til grunn

Det er produksjon- og visualiseringsfirmaet Arkikon som står som produsent av bilde- og filmmateriell, mens forskere ved Universitetet i Bergen og Byantikvaren i Bergen sørger for at de digitale rekonstruksjonene blir så riktige som mulig.

– Det er nyeste forskning på middelalderbygninger og middelalderbyen generelt som ligger til grunn for rekonstruksjonene og for teksten som supplerer bildene vi ser, forteller Baug.

– I forkant at hver produksjon samler vi de fremste ekspertene på området og studerer alt vi har av arkeologisk og historisk kildemateriell. Dette er brikker i et større puslespill som gir oss et bilde av hvordan bygninger og landskap kan ha sett ut i middelalderen.

Gjør historien tilgjengelig for flere

Fremdeles har vi noen middelalderbygninger i Bergen, i tillegg til ruiner og mindre bygningsdeler. Disse gir et bilde av hvordan det så ut den gangen, og forteller en viktig del av byens historie. 

Baug mener det er viktig å levendegjøre historien slik at både bergensere og turister kan se verdien av ruinene og middelalderhistorien til Bergen.

– Når vi sitter og forsker på dette har vi ideer og tanker om hvordan det så ut, men det er ikke alltid så lett å formidle det til andre. Men når vi kan gjøre det visuelt, kommer vi mye lenger. Slik kan vi gjøre historien tilgjengelig for flere. Ta for eksempel et av de mest sentrale stedene vi hadde i byen i middelalderen, som i dag ligger helt innebygd og bortgjemt.

Under parkeringshuset i Rosenkrantzgate ligger faktisk restene etter Bergens middelalderske vinkjeller. I tilknytning til vinkjelleren lå byens eldste rådstue, i middelalderen kalt Stevnestova, trolig oppført før 1315.

– Arkeologiske funn av flasker, drikkebeger, spillebrikker og terninger i området vitner om lystig lag og leven i vinkjelleren – midt i hjertet av byen, forteller Baug.

Bergen feirer 950 år

Nettstedet som per i dag inneholder to rekonstruksjoner vil bli utvidet i løpet av 2020. Lanseringen av de andre produksjonene blir spredt utover året, og alt vil stå klart i sin helhet under Middelalderuken i oktober.

– Med dette ønsker vi å formidle historien til Bergen og tilgjengeliggjøre kunnskapen vi har om middelalderbyen på en helt ny måte. Vi håper folk lærer mye nytt om Bergen i middelalderen, sier Irene Baug.

– «Bergen Anno 1320» er en gave til Bergen og byens befolkning i anledning 950-årsjubileet, og vi ser frem til å delta i feiringen!