Jubileumsforedrag i Tårnsalen
Denne lørdagen åpner vi Tårnsalen og inviterer til spennende foredrag med forskere fra ulike fagmiljø på UiB! Foredragene er gratis og åpent for alle interesserte.

Hovedinnhold
Kl. 13.00:
Kan man måle tanker med en maskin?
Innblikk i moderne hjerneforskning for forståelse av hjernesykdommer.
Funksjonell magnetresonansavbildning av hjernen (fMRI), revolusjonerte hjerneforskningen når den ble introdusert i begynnelsen av 1990-årene.En gruppe forskere ved UiB og Haukeland Universitetessykehus, ledet av Kenneth Hugdahl, var pionerer i Norge og Norden og startet forskning på hjernen og ulike hjernesykdommer som fort fikk internasjonalt gjennomslag.
Forskningen ledet også til oppstart av en Bergensbasert bedrift, NordicNeuolab A/S, som i dag er verdensledende innen sitt felt.
Foredrag ved Kenneth Hugdahl er professor emeritus i biologisk psykologi ved Universitetet i Bergen og har hatt bistilling ved Haukeland Universitetssykehus. Han er en internasjonalt meget kjent hjerneforsker som har fått mange priser og utmerkelser for sin forskning.
Kl. 14.00:
Stavkirkeornamentikk og dens betydning for lokalsamfunnet i middelalderen
Ornamentikken av de norske stavkirkene er unike i verdenshistorien og gir fantastiske og detaljerte innblikk i det religiøse og kunstneriske livet i middelalderens lokalsamfunn.
Stavkirkene er i stor grad bygget i løpet av andre halvdel av det tolvte og langt inn i de første tiårene av det trettende århundre, og ornamentikken gir svært interessante, men komplekse eksempler på hvordan både kristne og førkristne ikonografiske bilder kombineres og settes inn i rammen av internasjonal romansk arkitektur og kristen tro. Dette foredraget skal gi en innføring i betydningen av stavkirkeornamentikken både for middelaldersamfunnet og som eksempler på middelalderkunst og kultur for moderne forskning.
Foredrag ved forsker Stefan Drechsler, som har bakgrunn i norrøn filologi og kunsthistorie og er leder for to forskningsprosjekter knyttet til nordiske rettsmanuskriptkulturer og norske manuskripter og fragmenter laget av tospråklige skrivere tidlig på 1300-tallet.