Hjem
UiB AI
Konferanse

300 bergensere ble mer intelligent

For tredje gang arrangerte UiB AI konferansen «Intelligente Bergen – kraftsenter for kunstig intelligens». I en fullsatt Universitetsaula fikk deltakerne høre innlegg og diskusjoner om digital forestillingsevne, om teknologisk suverenitet, om Bergenske KI-senterinitiativer og om hvordan bedrifter og offentlige virksomheter kan komme i gang med og utnytte mulighetene med kunstig intelligens.

Paneldebatt
Liv Dingsør, Morten Irgens, Ramtin Matin og Monica Mæland diskuterte hvordan vi kan samarbeide om KI samtidig som vi til tider konkurrerer med hverandre. Moderator: Siri Kleiven Strøm.
Foto/ill.:
Dag Stenvoll

Hovedinnhold

Innlederne var blant annet opptatt av den digitale utviklingen, revolusjonen vi står overfor og hvordan vi forbereder oss for den. Så – er vi nå på rett vei? Og hvordan bør vi satse i Norge og på Vestlandet for å henge med de neste årene?

I sitt åpningsforedrag snakket Liv Dingsør fra Digital Norway om digital forestillingsevne og om betydningen av å prioritere kompetanseheving. Morten Irgens fra Copenhagen Business School understreket betydningen av nasjonal og europeisk digital suverenitet, i møte med en mer ustabil og uforutsigbar verden. Vi kan ikke være avhengig av Kina og USA (under Trump) når det gjelder kritisk digital infrastruktur.

Liv Dingsør, leder av Digital Norway.

Liv Dingsør, leder av Digital Norway, snakket om kraften i digital forestillingsevne.

Foto/ill.:
Dag Stenvoll

Morten Irgens, prodekan for Innovation and Impact ved Comephagen Business School.

Morten Irgens, prodekan for Innovation and Impact ved Copenhagen Business School

Foto/ill.:
Dag Stenvoll

Hvordan komme i gang og utnytte mulighetene med KI?

Vi fikk videre høre en del eksempler fra næringsliv og offentlig virksomhet på hvordan kunstig intelligens kan bidra til å effektivisere arbeidsoppgaver og frigjøre ansatte og lederes tid til andre oppgaver. Ifølge Ramtin Matin i Sparebanken Sør er nordmenn langt fra de beste til å omstille seg og ta i bruk ny teknologi. Og Sondre Solibakke Mo fra Vestland fylkeskommune viste noen av de utfordringene som en "umoden digital grunnmur" i en stor organisasjon kan føre med seg.

Ramtin Matin spurte om oljeformuen kanskje har gjort nordmenn til felfødde og lykkelige katter?

Ramtin Matin fra Sparebanken Sør mente at nordmenn kanskje er for velfødde gjennom oljeformuen til å bry seg om framttiden.

Foto/ill.:
Dag Stenvoll

Sondre Solibakke Mo fra Vestland fylkeskommune, viste hvordan det ikke var helt rett fram å ta i bruk Copilot..

Sondre Solibakke Mo fra Vestland Fylkeskommune snakket om utfordringer med å ta i bruk KI i organisasjoner med "umoden digital grunnmur".

Foto/ill.:
Dag Stenvoll

Forskningssentre for kunstig intelligens - i Bergen?

I løpet av 2025 kan Norge få inntil seks nye forskningssentre for kunstig intelligens, og konkurransen er beinhard. Sentrene skal drive med KI-forskning av høy kvalitet og ta tak i store utfordringer for samfunnet, næringslivet og offentlig sektor. Det er mange søknader på gang fra UiB og andre akademiske institusjoner i Bergen, og på konferansen fikk seks av disse vist seg fram.

Inge Jonassen fra UiB "pitcher" KI-senteret Centre for Sustainable AI Futures for en fullsatt Universitetsaula.

Inge Jonassen fra UiB "pitcher" KI-senterinitiativet Centre for Sustainable AI Futures for en fullsatt Universitetsaula.

Foto/ill.:
Dag Stenvoll

Kompetanse for framtiden

Siste del av programmet handlet om hvordan KI kan komme til å revolusjonere arbeidsmarkedet, og om hvordan vi kan dekke kompetansebehovet innen kunstig intelligens i Bergensregionen. Det gjelder å oppdatere og etterutdanne de som allerede er ute i arbeidsmarkedet. Det handler også om å nyutdanne eksperter innen kunstig intelligens. På bildet under ser vi prorektor Pinar Heggernes i samtale med to KI-studenter fra UiB: Runar Fosse (master i maskinlæring) og Aurora Bjørnerud (bachelor i kunstig intelligens).

Studenter som utdanner seg til KI-eksperter

Prorektor Pinar Heggernes i samtale med KI-studentene Runar Fosse (master i maskinlæring) og Aurora Bjørnerud (bachelor i kunstig intelligens).

Foto/ill.:
Dag Stenvoll

Tilbakemeldingene om årets konferanse var i hovedsak gode, for eksempel denne: "Dette seiler opp som den mest interessante konferansen jeg går på i Bergen. Takk!" Og vi tar med oss noen kritiske innspill til neste utgave av Intelligente Bergen, som vi planlegger å holde torsdag 13. november 2025:

  • Mer deltakelse fra publikum
  • Enda flere konkrete eksempler på bruk av KI
  • Flere studenter blant deltakerne
  • Mer kritisk perspektiv på kunstig intelligens