Hjem
Institutt for sosialantropologi
UTVEKSLING

- Hello from London!

... var Tonjes første overskrift på utvekslingsbloggen til SV-fakultetet. Hun valgte et semester ved SOAS på grunn av sin interesse for Midtøsten, mens medstudent Yngvild dro til Amsterdam på grunn av det anerkjente antropologiske fagmiljøet.

London gjennom kameralinsen
London gjennom kameralinsen: Tonje blogget om sitt utvekslingsopphold ved SOAS, både som UiB Ambassadør og på egen blogg
Foto/ill.:
Tonje M. Sletengen

Hovedinnhold

Antropologistudenter er på utveksling over hele verden. Dette studieåret har studenter vært, eller skal til, Fiji, Bolivia, Argentina, India, Uganda, Sør-Afrika, Thailand, Canada, Australia, England, Danmark, Spania, Nederland, Tsjekkia og Ungarn. Grunnen til å studere et semester eller to i utlandet varierer. Der noen har spansk, samba eller surfing som hovedprioritet, reiser andre med tanke på faglig utbytte før bacheloroppgaveskriving og masterprosjekt. 

Høstsemesteret 2016 tilbragte Tonje S. Mossing i London, og Yngvild B. Olsen i Amsterdam. Rett etter hjemkomsten fortalte de om sine opplevelser, og delte nyttige tips til utreisende antropologistudenter på informasjonsmøtet om utveksling.

Faglig interesser 

- Jeg reiste først og fremst for å studere antropologi fra nye perspektiv og oppleve et annet fagmiljø, sier Yngvild. Hun studerte ved Universiteit van Amsterdam, og tok antropologiemner med fokus på Asia, migrasjon, religion og globalisering. For Tonjes del var det også det faglige utbyttet som trakk henne til London. Hun er spesielt interessert i Midtøsten, ekstreme islamistbevegelser og terrorisme, og hvordan kulturell rasisme mot mennesker fra Midtøsten utspiller seg i en norsk kontekst.

- Da jeg fikk vite at SANT215 Komparativ regional etnografi skulle handle om Norge og Norden, samt Midtøsten våren 2016 bestemte jeg meg for å ta det emnet et år tidligere enn hva studieplanen min tilsa, sier Tonje. I tillegg tok hun SANT280-10, som da handlet om komparasjon, og et emne på sammenliknende politikk, om islamistbevegelser og politikk i Midtøsten. Å studere ved School of African and Oriental Studies (SOAS) ble et naturlig steg videre i fordypningen. Hun kunne ikke vært bedre rustet til å skrive bacheloroppgave nå, på sitt avsluttende semester.

Å se Norge utenfra

Som antropologistudenter vurderte både Yngvild og Tonje utveksling til en langt mer "ekstotisk" destinasjon. Samtidig opplevde de overgangen til i en hverdag på et ukjent sted som overraskende sjokkartet. Maten, høflighetsfraser, undervisning, t-bane-kotyme og hvordan tiltale kassadamen eller professoren: alt må læres. - Jeg var en ganske så sjenert person før jeg dro bort, men jeg følte jeg fikk utfordret meg selv mye når det gjaldt å snakke med andre mennesker og det å starte samtaler, sier Tonje. - Når man drar på utveksling så lærer man først og fremst mye om seg selv. Yngvild understreker også at man får utfordret mange “fordommer” om andre mennesker og kulturer man ikke ante man hadde.

Å bo i utlandet gjør også at man får et nytt blikk på Norge. Tonje skrev følgende på bloggen sin om norsk innvandringspolitikk mot slutten av oppholdet i London:

"[D]et har vært frustrerende å følge med på politikken som har preget nyhetsbildet de siste månedene utenfor landegrensene. Vi tror kanskje det er kjempekult at vi har verdens strengeste asylpolitikk, at vi sender barn til steder som absolutt ikke er trygge og som de ikke har noen tilhørighet til, bryter loven og menneskerettigheter og skryter av det ved å 'like og dele' på facebook etterpå. Hallo? Vi blir latterliggjort, og folk reagerer med avsky når det nevnes her nede. Jeg har jo dette semesteret et fag som heter 'global forced migration studies', hvor vi ser på nettopp migrasjon, diaspora, alle typer flyktninger og integrering. Norge er flere ganger blitt trukket opp som eksempel i høst, og de aller fleste synes vi er ganske motbydelige, med tanke på hvor mye vi har av både plass og penger."

UiB Ambassadør

Våren 2017 er det blant andre antropologistudent Ingfrid Josefine T. Tørresdal som skal blogge om sitt utvekslingsopphold ved James Cook University i Townsville, Australia. Ellers blogges det fra Argentina, Egypt, Chile, Budapest, Tyskland og Portugal denne våren. De alle kan sannsynligvis slutte seg til Tonjes konklusjon: - So long, farewell England!!! Det har vært noen innholdsrike måneder som jeg ser tilbake på med glede, og som jeg aldri vil være for uten.

Følg med på bloggen og la deg inspirere for et semester eller to i utlandet!