Hjem
Institutt for sosialantropologi
utveksling

Hele verden i Beppu, Japan

Gyri hadde aldri vært i Asia, ei heller hørt om den japanske byen Beppu. Likevel pakket hun kofferten for et halvår på utveksling akkurat her. - Jeg valgte Japan fordi landet har rik historie, en fantastisk kombinasjon av tradisjonelle og moderne levemåter, og et språk helt ulikt mitt eget, sier hun. Les om Gyris opphold ved Ritsumeikan Asia Pacific University her.

Beppu, Japan
Gyri var på utveksling i Beppu, en by på den sørligste øya i Japan. Hun reiste mye rundt i landet i løpet av oppholdet.
Foto/ill.:
Gyri Rachelle Leader

Hovedinnhold

Å forstå japansk kultur innenfra

Det er mange grunner til at jeg ville reise på utveksling. Det at UiB tilbyr så mange steder å reise, og at det i tillegg blir dekket av lånekassen er en utrolig mulighet som jeg absolutt måtte benytte meg av. Jeg er veldig glad i å reise, men jeg er mye mer interessert i å bo fast et sted ute i verden i en periode, enn å reise rundt som en turist. Dette mener jeg er den eneste muligheten til å faktisk kunne begynne å forstå en fremmed kultur, å leve det daglige livet i den fremmede kulturen. Det er også veldig relevant for studiet mitt. Jeg studerer sosialantropologi. Man kan lese og lære mye om fremmede kulturer, folkeslag, normer, praksiser, levemåter og sosiale strukturer, men for å virkelig få utbytte av det man har lært så tenkte jeg at jeg måtte dra ut og leve i et land veldig forskjellig fra mitt eget. Jeg valgte Japan fordi landet har rik historie, unik kunst, fascinerende subkulturer, en fantastisk kombinasjon av tradisjonelle og moderne levemåter, og et språk helt ulikt mitt eget, bare så mange ting som har gjort meg nysgjerrig på å oppleve den japanske kulturen på nært hold.

Internasjonalt studentmiljø

Studiehverdagen er avslappet og veldig sosial. Alle utvekslingsstudentene bor i en stor blokk ved stranden i downtown Beppu. Her har alle eget rom med bad, men deler kjøkken og fellesområder. Fordi vi lever så tett på hverandre ble vi veldig raskt kjent. Hver morgen tok jeg bussen i 40 minutter opp til skolen som lå på et fjell, her har du utsikt til hele Beppu. Det er mange forskjellige fag å velge mellom på APU. Siden jeg tok frie studiepoeng valgte jeg fag som jeg følte var relevante til sosialantropologi. Fagene krever ikke veldig mye av studentene, men oppmøte er obligatorisk. Det er veldig lite å lese og eksamen er som regel en multiple choice quiz. Bortsett fra språkfagene som fikk skryt av de fleste, følte jeg ikke at fagene lærte meg så mye. Likevel lærte jeg mye av å samarbeide og gå i klasse med internasjonale studenter fra hele verden, i tillegg til japanere. APU har veldig mange internasjonale studenter, spesielt fra omkring i Asia, og legger mye fokus på å bli kjent med kulturen til studentene. Skolen hadde et tema fra hvert land nesten hver uke, med opptredener, ny mat i kantinen, og diverse aktiviteter, organisert av studenter. Etter skolen var det normalt å lage middag sammen eller gå ut og spise, slappe av på stranden, eller utforske Beppu. Beppu hadde mye å by på, og sammen med en flott gjeng med mennesker fra hele verden var det alltid mye å finne på.

For travel for kultursjokk

Selvfølgelig er det daglige utfordringer med å bo i et land hvor normene er så annerledes og språket et du ikke kan, da opplever man jo litt flaue misforståelser og slitsomme forskjeller titt og ofte. Men det lærer man av og ler litt av. Så den største utfordringen har vært det å få nok tid til meg selv. Det var utrolig mange sosiale aktiviteter hele tiden, og alltid venner og bekjente som ville finne på noe. Jeg kan nesten ikke huske å ha hatt nok alenetid til å snakke med familie og venner hjemme i Norge uten å bli avbrutt av noe som skjer. Dette synes jeg egentlig ikke er en negativ ting i det hele tatt heller, men til tider kan det jo bli litt slitsomt å konstant være sosial. Jeg trodde kultursjokket skulle bli større, men jeg tror jeg rett og slett var så travel at jeg ikke fikk tid til å tenke over hvor forskjellig Japan var i forhold til Norge.

Det mest lærerike må ha vært å ta japansktimer. Om du reiser til et land med et språk du ikke kan, anbefaler jeg å prøve å lære det, spesielt om språktimer blir tilbudt. I Japan kommer du ikke langt uten noe forståelse for språket siden de fleste ikke snakker noe engelsk, så det at jeg lærte grunnleggende japansk er et av de beste valgene jeg tok. Det er krevende, men man lærer fort når man er omringet av språket. Det var også utrolig lærerikt å være omringet av så mange mennesker fra alle slags deler av verden. Det ble en interessant dynamikk mellom oss som bodde sammen, alltid med mange lidenskapelige diskusjoner om kultur- og språkforskjeller. Å reise rundt i Japan var også veldig lærerikt.

Hopp i det - opplev verden!

Er det en plass du alltid har hatt lyst å dra til, men som virker for langt borte, veldig fremmed og er utenfor komfortsonen? Bare gjør det! Mitt råd er å bare hoppe i det og ta utfordringene som de kommer. Det er utrolig hvor fort man vender seg til et nytt sted og føler seg hjemme. Jeg garanterer at du kommer til å oppleve så mye nytt, lære så mye nytt, få venner du ser på som familie, og du kommer til å se på deg selv, verden og din egen kultur i et ganske nytt lys etter reisen.