The Berkeley Spirit
Nora har vært fascinert av og glad i USA siden utvekslingsoppholdet i Nebraska på videregående. Høsten 2021 tilbrakte hun som student ved UC Berkeley i California og omfavnet alt hva college-tilværelsen har å tilby. Les hennes reisebrev her.
Hovedinnhold
Jeg elsker å reise, oppleve nye kulturer og møte nye mennesker. Jeg reiste på utveksling til Nebraska i andreklasse på vgs og hadde det fantastisk fint, derfor ville jeg reise tilbake til USA. Jeg hadde hørt om Berkeley gjennom amerikanske filmer og fascineres av deres school spirit og samhold. Alle viser en enorm stolthet ovenfor universitetet, ved å delta på sportsarrangementer og kle seg opp i "Berkeley merch". Selve universitetet er ufattelig fint, med historiske bygg, store friluftsområder, bibliotek og lesesaler i tillegg til store sportsarenaer. Muligheten til å reise rundt i USA er også uendelig. Roadtrip gjennom California, helgetur til Las Vegas eller en billig flytur til Hawaii.
Ny studiehverdag
Avtalen med Berkeley gjør at vi får velge fag fra sosiologien. Du må velge 15 credits som tilsvarer 30 studiepoeng. Jeg hadde 4 fag på 4 credits, noe som vil si at jeg endte opp med 16 credits. Første uken "shopper" man for fag ved å delta på så mange forelesninger man ønsker, før man bestemmer seg for fag et par uker senere. Jeg valgte fagene "American Culture, Sexual Cultures, Health & Wealth og Sociology of Culture". Enkelte fag krever mer enn andre, men felles for alle er at man har reading responses hver uke, som går ut på å levere et sammendrag av ukens leselekser. Her er det ganske lav terskel og ingen riktige svar. Ellers kan det være større skriveoppgaver, quiz eller kreative innleveringer. I midten av semesteret har man "midterms" som er en slags eksamen, i tillegg til "finals" i slutten av semesteret. Disse teller rundt 30-40%, men det varierer og fra fag til fag.
Forberedelser, forberedelser, forberedelser
Det mest utfordrende med utveksling er forberedelsene før man reiser! Det var krevende å sette seg inn i alle dokumenter man måtte ha i orden før man reiste. Søknadsprosessen til Berkeley, søke visum, fikse forsikring, kjøpe flybilletter, finne ut hvor og hvem man skal bo med etc. Dette er det ingen som hjelper deg med, men jeg anbefaler å snakke med andre studenter som også skal til Berkeley så man kan komme med tips til hverandre. Dette var spesielt vanskelig da jeg skulle reise pga corona-situasjonen og liten bemanning ved den amerikanske ambassaden. Jeg og reisefølget mitt booket oss inn på hotell de første dagene, slik at vi kunne dra på visning før vi signerte kontrakt. Det er dyrt å bo i Berkeley, og flere blir lurt eller får seg en overraskelse dersom de signerer før de ankommer.
Tilpasning og nye erfaringer
USA er svært annerledes Norge og det er viktig å huske på. Det er ikke det samme å tusle trygt hjem fra en fest sent på kvelden og det er viktig å passe godt på hverandre. Kriminaliteten i området er høy, som betyr at det er viktig å passe på verdisaker og ikke gå alene på kveldstid. Dette gjør at man setter ekstra stor pris på hvor heldige vi er i Norge, hvor man tar denne tryggheten som en selvfølge. I tillegg lærer man praktiske ting som å disponere penger, betale leie, melde seg opptil fag, betale skolepenger, skaffe seg en god reiseforsikring og helseforsikring, sette opp mobilabonnement, tilpasse seg kulturer, få nye kontakter, snakke og skrive på engelsk, strukturere hverdagen rundt skole men også sosiale og morsomme aktiviteter. Man blir mer selvstendig!
Benytt sjansen - reis ut!
Selv om det kan virke overveldende og vanskelig før man reiser, så går det seg til med en gang du kommer deg dit. Ta kontakt med studenter som har reist tidligere og lag en fb-gruppe med studenter som skal reise samtidig som deg. Det er betryggende å ha et nettverk. Ta gjerne kontakt med meg dersom du lurer på noe! Jeg har også lagt ut en del bilder på instagramprofilen min; noranordbk. Dersom du er nysgjerrig!