Hjem
Institutt for sosialantropologi
masteroppgave

Transnasjonale ekteskap i Thailand: Veien mot et trygt og stabilt liv

Hovedinnhold

Masteroppgave levert ved Institutt for sosialantropologi, vår 2023.

Av: Julie Tangvik
Veileder: førsteamanuensis Jon Henrik Ziegler Remme

Siden 1990-tallet har transnasjonale ekteskap blitt mer vanlig i asiatiske land, men disse ekteskapene har en lang historie før den tid (Lapanun, 2022, s. 159). Asia blir ofte sett på som et sted for å oppfylle vestlige menns seksuelle fantasier og har uten tvil bidratt til økt turisme til Thailand (Lapanun, 2022, s. 160). Ut fra slike antagelser har det vokst frem fordommer mot disse transnasjonale ekteskapene. Denne avhandlingen ser nærmere på transnasjonale par i Thailand. De transnasjonale forholdene er primært belyst gjennom thai-kvinner.  

Gjennom et feltarbeid på til sammen syv måneder har jeg levd med transnasjonale par for å se på pardynamikken. Jeg har hovedsakelig sett på hvordan de kan møtes og hvordan de inkorporerer livene sine fra to forskjellige steder i verden i det å skape et felles hjem med ulike former for individuell kapital. Jeg har sett på samspillet mellom materialitet og sosiale relasjoner, gjennom blant annet slektskapspraksiser som utspiller seg gjennom mat og mat-ofringer. Mat som et totalt sosialt fenomen, bidrar til å opprettholde og skape slekt utenfor blodsbånd.  

Jeg har videre studert barlivet og hvordan relasjonene utspiller seg på barer. Jeg ser på baren som en forlengelse av hjemmet og som en viktig del i parenes «homing-prosesser». Baren er kanskje den primære arena for sex-turisme, men jeg viser gjennom mitt arbeid at baren betyr mye mer. Dette for eksempel gjennom sosiale relasjoner, relasjonelle praksiser og sanselige opplevelser. 

Til slutt har jeg sett på hvordan makt kommer til syne i og rundt slike forhold, gjennom blant annet sjalusi og korrupsjon. Både individene innad i ekteskapene, men også samfunnet rundt, er med å påvirke skjebnen og livene til parene.