BCEPS ved UiB med tydelig avtrykk i ny stortingsmelding om prioritering
Hovedinnhold
I går la regjeringen frem stortingsmeldingen «Helse for alle – Rettferdig prioritering i vår felles helsetjeneste».
Mål for prioriteringsarbeidet både i spesialist- og kommunehelsetjenesten viser et økt fokus på bemanning, alternativkostnader og ikke minst rettferdige og legitime prosesser. Professor Ingrid Miljeteig ved BCEPS, et Senter for fremragende forskning (SFF) ved det Medisinske Fakultetet, UiB, ledet ekspertgruppen for åpenhet som utarbeidet rapporten «Tillit til prioriteringer – økt åpenhet, medvirkning og kompetanse». Rapporten presenterte et rammeverk for rettferdige og legitime prioriteringsprosesser—utviklet av blant andre BCEPS-medgrunnlegger Professor Ole Frithjof Norheim (nå ved Harvard T.H. Chan School of Public Health), som nå er tydelig forankret i rapporten.
Miljeteig gleder seg over at prinsippene for åpenhet, medvirkning og kompetanse nå er tydelig forankret politisk. «Det er svært positivt at prinsippene for rettferdige prosesser løftes frem som nøkkel for å bygge tillit og legitimitet», sier Miljeteig.
Hun fremhever også hvordan mye av BCEPS’ arbeid gjenfinnes i meldingen, som satsing på kompetanseheving i prioritering blant ledere, klinikere og studenter, metodeutvikling og forskning på prioriteringsprosesser og normative spørsmål.
Meldingen viderefører dagens prioriteringskriterier (alvorlighet, nytte, ressursbruk og i kommunehelsetjenesten også mestring), men introduserer en viktig nyhet: vurdering av personellkonsekvenser skal inngå i ressurskriteriet. I tillegg skal alternativkostnadene tydeliggjøres. Dette samsvarer godt med BCEPS´ pågående arbeid, blant annet gjennom FairChoices-prosjektet, leded av BCEPS Professor Kjell Arne Johansson. I samarbeid med blant annet Harvard University i USA utvikles det en mikrokostnadsmodell for helsepersonell sin tidsbruk slik at en kan evaluere effekten av å integrere flere helsetjenester på smarte måter.
«Vi håper regjeringens ambisjon om bedre beslutningsgrunnlag gjennom forskning følges opp med økte forskningsmidler», sier Miljeteig.
Behovet for økt tillit til prioriteringsarbeidet går som en rød tråd gjennom meldingen. Mange av tiltakene bygger på forskning fra BCEPS, blant annet PhD-stipendiat Audun Brendbekkens arbeid med befolkningens forståelse for nødvendige prioriteringer og førsteamanuensis Andrea Melbergs studier av åpenhet i sykehusenes prioriteringsprosesser.
Prioriteringsmeldingen vil bli diskutert i Etikksalongen 8.mai 12.15-13.00 som BCEPS arrangerer sammen med Helse Bergen klinisk etikkomité. Du er velkommen til å delta enten i Birkhaugsalen, 3. etasje Sentralblokken Haukeland sykehus, eller digitalt på Teams her.
Du kan lese mer om BCEPS' arbeid på senterets nettside. Du kan også melde deg på for å motta BCEPS' nyhetsbrev her.