Hjem
Centre for Cancer Biomarkers
Forskning

Nerver kan påvirke brystkreft

Doktorgradsarbeidet til Ole Vidhammer Bjørnstad, som inkluderer tre kommende vitenskapelige publikasjoner, kaster lys over forekomsten av nevrale forløperceller i brystkreft, og interaksjonene mellom nevrale forløper celler og brystkreftceller. Resultatene viser at nerver kan påvirke brystkreft, ved at nerveelementer kan forsterke de aggressive egenskapene til kreftceller. Dette understreker mulighetene for å rette behandling mot kommunikasjonen mellom nerveceller og kreftceller i fremtidig kreftmedisin.

Photo of Ole and Heidrun working in the lab.
Foto/ill.:
CCBIO, Ingvild Festervoll Melien

Hovedinnhold

Ole Vidhammer Bjørnstad disputerte 31.5.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen Neural Interactions in the Breast Cancer Microenvironment. Hovedveileder har vært ph.d. Heidrun Vethe, og medveiledere har vært ph.d. Manuel Carrasco, ph.d. Dimitrios Kleftogiannis og professor Lars A. Akslen. Prosjektet har vært finansiert av Universitetet i Bergen og Norges forskningsråd.

Kreftforskningsfeltet har i senere tid utvidet sitt fokus fra å studere kreftceller til å inkludere tumor-mikromiljøet og dets mange komponenter. Kreft-nevrovitenskap har nylig fått økt oppmerksomhet, med et spesielt fokus på signalutveksling mellom nerver og kreftceller i tumor-mikromiljøet. Dette doktorgradsarbeidet tar for seg samspillet mellom nevrale celler og brystkreftceller.

Doktorgradsarbeidet, som omfatter tre vitenskaplige arbeid, har belyst forekomsten av nevrale forløperceller i brystkreft, og interaksjonene mellom nevrale forløper celler og brystkreftceller. Det første arbeidet belyser hvordan deteksjon av celler som uttrykker doublecortin (DCX) i brystkreftvev er korrelert med dårligere utfall for pasientene. Vi utviklet også en 3D celle-modell for å studere interaksjonen mellom nevrale forløperceller og brystkreftceller nærmere, og våre data viste økning av aggressive tumortrekk I brystkreftceller etter ko-kultur med disse nevrale cellene. I tillegg har vi etablert en ny 3D-modell for å undersøke hvordan nevrotransmitteren noradrenalin påvirker både basal- og luminal brystkreftcellelinjer. Resultatene viser tydelig hetereogensistet i respons til noradrenalin-stimulering og beta-blokker i dei ulike bryskteftceller. I det tredje prosjekt undersøkte vi differensieringpotensialet til brystkreft-stamceller mot multipotente nevrale celler, som nevrale forløperceller til sentralnerve systemet og det perifere nervesystemet. Den basaloide cellelinjen som ble studert viste en størres tendens til å utvikle nerve-lignende egenskaper sammenlignet med den luminal-lignende cellelinjen.

Resultatene viser at nerver kan påvirke brystkreft, ved at nerveelementer kan forsterke de aggressive egenskapene til kreftceller. Dette understreker mulighetene for å rette behandling mot kommunikasjonen mellom nerveceller og kreftceller i fremtidig kreftmedisin.