MR avdekker nøkkelmarkører i kampen mot livmorhalskreft
Kari Strøno Wagner-Larsen disputerte 15.11.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Advanced MRI for developing more personalized treatment strategies in uterine cervical cancer". Avhandlingen omfatter fire studier som viser at både tradisjonelle og avanserte, data-assisterte MR-analyser (radiomics) forbedrer risikovurderingen av pasienter med livmorhalskreft. Forskningen har samlet sett identifisert prognostisk viktige bildemarkører som åpner for mer skreddersydd behandling for denne pasientgruppen.
Hovedinnhold
Livmorhalskreft er den vanligste gynekologiske kreftformen på verdensbasis og en hovedårsakene til kreftrelatert død blant kvinner. Selv om forebyggende tiltak har redusert forekomsten i høyinntektsland som Norge, rammes fortsatt ca. 360 norske kvinner årlig. Tidlig oppdagelse gir bedre overlevelsesmuligheter, men ved avansert sykdom og tilbakefall forverres prognosen betydelig. Det er derfor viktig å identifisere høyrisikopasienter tidlig, for å kunne tilby mer målrettet og persontilpasset behandling.
Magnetisk resonanstomografi (MR) av bekkenet er avgjørende i utredningen av livmorhalskreft, da MR-resultatene har stor betydning for forventet sykdomsforløp og valg av behandling. Wagner-Larsen har i sin avhandling fokusert på å identifisere robuste og utvikle nye MR-bildemarkører for forbedret risikoklassifisering av livmorhalskreftpasienter.
Avhandlingen omfatter fire studier som viser at både tradisjonelle og avanserte, data-assisterte MR-analyser (radiomics) forbedrer risikovurderingen av pasienter med livmorhalskreft. De to første studiene bekreftet robustheten av tradisjonelle MR-analyser, med generelt høy enighet blant røntgenleger i tolkningen. MR bedret identifiseringen av pasienter med aggressive sykdomstrekk og dårlig overlevelse. Dette understreker viktigheten av å bruke MR for presis stadieinndeling og behandlingsvalg. De to siste studiene undersøkte det underliggende, avanserte MR bildemønstret (radiomics) i svulstene, og avdekket at radiomiske signaturer, basert på svulstens egenskaper både før og under behandling, kunne forutsi tilbakefall og overlevelse. Funnene tyder på at avanserte MR-analyser kan spille en viktig rolle i risikovurderingen og supplere standard bildediagnostikk ved livmorhalskreft. Se mer detaljer i den engelske utgaven av denne saken.
Forskningen har samlet sett identifisert prognostisk viktige bildemarkører som forbedrer risikoklassifisering av livmorhalskreftpasienter, noe som åpner for mer skreddersydd behandling for denne pasientgruppen.