Hjem
Senter for digitale fortellinger
Utstilling

More Than Meets AI

Utstillingen ser nærmere på KI og dens rolle i kreativitet, narrativ og kunstnerisk innovasjon.

More than Meets AI
Foto/ill.:
Montage: Valeria Acosta, CDN/UiB

Hovedinnhold

Utstillingen undersøker påvirkningen kunstig intelligens (KI) har på kreativitet, narrativ og kunstnerisk innovasjon. Vi gjør dette fra et kritisk engasjert perspektiv, som både feirer potensialet i KI for kunst og litteratur, samtidig som vi vurderer noen av de betydelige utfordringene KI utgjør for kultur og samfunn.

Hvordan vil KI påvirke filmens fremtid? Hvordan kan KI brukes til å produsere verk som kritiserer dominerende maktstrukturer? Hvordan kan vi «lese» en parodi artikulert gjennom KI-genererte bilder? Hvordan kan kunstverk adressere skjevhetene og ulikhetene som er bakt inn i KI-plattformer, og kanskje innebygd i det menneskelige språket selv?

Moderne KI-kunst betraktes i en bredere kontekst, med en historie som strekker seg tilbake til datamaskinens spede begynnelse. Arbeidene i denne utstillingen omfatter seg med KI på måter som utfordrer konvensjonelle forestillinger, og viser kunstnere og forfatteres reaksjon på detette tektoniske skiftet i teknologi, gjennom nye skriveformer som manifesterer seg som visuell kunst.

Vi ser på rollen til cyborg-forfatteren, hybridkunstneren, hvis arbeid verken er bare et produkt av det individuelt menneskesinnet eller en kunstig intelligens, men en dans mellom de to i vektorene til et betydningsfullt nettverk.

More Than Meets AI er kuratert av Jhave Johnston, Eamon O'Kane, Jill Miller, Scott Rettberg og Alex Saum, og finner sted i ulike utstillingsrom i Bergen fra sen september til slutten av oktober, inkludert Senter for digitale fortellinger, Kunstgarasjen, Joy Forum (KMD), Rom 61 (KMD), og Visningsrommet på USF Verftet (i samarbeid med Bergen internasjonale filmfestival).

Utstillingen er arrangert og sponset av Norges Forskningsråd-prosjektet Extending Digital Narrative, Peder Sather for Advanced Study, fakultet for humaniora og kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen, University of California, Berkeley, og vertsstedene.

Kunstgarasjen

Møllendalsveien 15. Stilles ut 20. september-20. oktober. Åpning 20. september 19.00. Åpen torsdag 12.00-18.00, fredag-søndag 12.00-16.00.

Senter for digitale fortellinger, UiB

Langes gate 1-3. Stilles ut 1. oktober-25. oktober. Åpning 17. oktober 17.00. Åpen 13.00-16.00 mandag, onsdag og fredag.

Joy Forum, KMD, UiB

Møllendalsveien 61. Stilles ut 7. oktober-24. oktober. Åpning 18. oktober, 13.00. Åpen 10.00-16.00.

Rom 61, KMD, UiB

Møllendalsveien 61. Stilles ut 15. oktober-24. oktober. Åpning 18. oktober, 13.00. Åpen 13.00-17.00.

USF Verftet, presentert i samarbeid med BIFF

Georgernes Verft 12. Stilles ut 16. oktober-24. oktober. Åpningsarrangement 16. oktober 18.30. Åpen 14.00-20.00.

Tårnsalen, UiB, seminar om KI og digitale fortellinger

Muséplassen 3. 17. oktober. 13.00-17.00. Gratis, men påmelding grunnet begrensede plasser, se uib.no/cdn.