Hjem
Senter for bærekraftig arealbruk (CeSAM)
NCP Norge

NCPNorge: Hva er drivkreftene bak etterspørselen av naturgoder i Norge?

Det overordna målet med dette PhD-prosjektet er å kartelegge den relative etterspørselen etter materielle og ikke-materielle naturgoder (Nature’s Contributions to People, NCP), på tvers av det norske samfunnet og å identifisere noen av de sosiale drivkreftene bak etterspørselen av disse tjenestene.

Nature's Contributions to People
Foto/ill.:
Anna Galina Henriksson, Mathias Leines Dahle, Marte Klemetsdal, Peter Manning.

Hovedinnhold

Prosjektet er en del av UiBs Senter for Bærekraftig Arealbruk (CeSAM). Et hovedmål for CeSAM er å utvikle NCPNorge; en anvendelig modell som vil kunne forutsi noen av de sosiale konsekvensene av økosystemendringer over hele Norge. Et slikt initiativ er en stor oppgave, og prosjektet må fullføres i flere trinn. Det første av disse, og en viktig forutsetning, er hovedmålet for dette PhD-prosjektet: nemlig å kvantifisere hvilke av naturens bidrag til mennesker (Nature’s Contributions to People, NCP) som er mest etterspurt av forskjellige interessenter i Norge, i et sosial-økologisk perspektiv. Dette prosjektet vil også belyse mangelen på kunnskap om hva som driver etterspørselen etter naturgode, et ofte oversett element i naturforvaltningen.

Metodikken i prosjektet vil gå ut på å arrangere workshops med et bredt spekter av interessegrupper i ulike regioner i Norge, etterfulgt av spørreundersøkelser på regionalt nivå og ved hjelp av UiBs Norsk Medborgerpanel. Ytterligere data vil bli samlet inn for å forstå de sosiale og kulturelle drivkreftene bak etterspørselen av naturgoder.

Det planlagte PhD-prosjektet involverer tverrfaglig samarbeid på tvers av CeSAM-initiativet og vil legge grunnlaget for en storskala forskningsplattform, samtidig som det gir samfunnsrelevant kunnskap i seg selv som selvstendig delprosjekt.