Fra naturkrise til løsninger - Norges vei mot naturavtalen
I CeSAMs tverrfaglige seminarserie 2024-2025 tar vi tak i store og små spørsmål i skjæringspunktet mellom natur og politikk. Vi tar utgangspunkt i norske forhold, og setter et tverrfaglig søkelys på Norges implementering av naturavtalen. Alle velkomne!
Hovedinnhold
Naturkrise, naturavtale, naturmelding, naturpanel, naturtoppmøte... Det skjer veldig mye, både internasjonalt og i Norge, rundt natur, naturdiplomati, og naturpolitikk om dagen. Mye av dette henger sammen med at den globale naturavtalen (Kunming-Montréal Global Biodiversity Framework) nå er i ferd med å rulles ut i verdens land, inkludert i Norge. Men hva er naturavtalen, og hvorfor trenger vi den? Hvordan står det egentlig til med naturen? Har vi en naturkrise, og hva trengs i så fall for å stopp den? Og leverer Norge og verden den politikken som trengs? Hvorfor (ikke)? Hva kan og bør skje fremover? Og hvordan kan vi påvirke, og bidra?
CeSAMs tverrfaglige seminarserie 2024-2025 setter et tverrfaglig søkelys på Norges implementering av naturavtalen. Hva kan vi lære om natur og naturpolitikk gjennom å analysere naturmeldingen og prosessen rundt den fra et natur-, kultur-, samfunns-, bærekrafts-, og rettsvitenskapelig perspektiv?
I disse frokostseminarene inviterer vi alle UiBs forskere, studenter, og ansatte samt andre interesserte til tverrfaglig påfyll, diskusjon, og engasjement! Hvert seminar innledes av våre eksperter, men samtale og idémyldring vil være en viktig del av seminarene.
Frokostseminarene holdes den første torsdagen i hver måned fra 8.30 til 9.30 i UiBs Læringsarena.
Det blir også kaffe med noe til! Velkommen!
Program:
- 7. november: Innledning til seminarserien – med en ‘primer’ til hva den globale naturavtalen er og hvordan den rulles ut i Norge.
(Vigdis Vandvik)
- 5. desember: Naturen og lokalsamfunnet
(Ieva Rozite-Arina, Katja Malmborg og Inger Elisabeth Måren) 9. januar: Naturen og jussen
(Ingunn Elise Myklebust)
13. februar: Naturen og historien - Historisk perspektiv på policyutvikling globalt og i Norge
(Marit Ruge Bjærke)
13 mars: Naturen og byen
(Håvard Haarstad)
3 april: Naturen under vann
(tbd)