Frokostseminar: Endrer bildeproduksjon skapt med KI vår forståelse av bilder?
I forbindelse med utstillingen «It will be fine» som åpner i Bibliotek for humaniora 18. januar, vil kunstnerne Johan Sandborg og Duncan Higgins i dette frokostseminaret samtale om hvordan og hvorfor de har brukt KI som verktøy i arbeidet med kunstverkene i utstillingen.
Hovedinnhold
Seminaret holdes på engelsk.
I utstillingen It will be fine av Duncan Higgins og Johan Sandborg presenteres kunstverk som undersøker vår lesning og forståelse av visuell representasjon. Verkene er skapt med utgangspunkt i historiske fotografier (Atelier KKs) fra Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen, og bearbeidet ved å kombinere forskjellige kunstneriske medier, metoder og prosesser, deriblant bilderedigeringsprogram.
I samtalen vil Sandborg og Higgins komme nærmere inn på hvorfor og hvordan de har jobbet med kunstig intelligens i dette utstillingsprosjektet, hvilke erfaringer de har gjort seg og hvilke nye spørsmål de sitter igjen med.
Om utstillingen
It will be fine inviterer deg til å reflektere over hvordan tolkning av bilder og bildesystemer aktiviserer viktige etiske spørsmål knyttet til forståelse av vår felles kulturarv, og hvordan lesing av bilder skaper mening innenfor både materielle og immaterielle kunnskapssystemer.
It will be fine utforsker skjæringspunktet mellom ulike kunstneriske metoder for å stimulere til tanker og refleksjoner over hvordan mening og minner lages, legemliggjøres og deles gjennom materielle former. Bilder er kulturelle bærere av fortellinger og konstitueres og formes av sin materialitet.
Utstillingen setter lys på risikoen forbundet med hvordan både fysisk og digitalisert kulturarv blir brukt, eller misbrukt, i eller utenfor sin opprinnelige kontekst. Biblioteker, museum, arkiv, forskning og akademia, samt andre typer samlinger og kunnskapsformende praksiser, har ofte lange tradisjoner. Tatt ut av sin kontekst kan visuelle elementer bli brukt til å formidle budskap som ikke samsvarer med intensjonen. Er dette i konflikt med verdiene og retningslinjene til dem som forvalter disse samlingene og objektene, eller er det heller en mulighet til å presentere nye perspektiver på vår kulturarv?
Hva som blir en del av vårt minne og hva som blir glemt er i kontinuerlig utvikling. Denne problemstillingen kjennes mer avgjørende enn noen gang, ettersom vår verden i økende grad blir konsumert og produsert gjennom bilder – og vi er en aktiv del av det.
Utstillingen vil være tilgjengelig i Bibliotek for humaniora 18. januar – 10. juni 2024.
Paneldeltakere
Duncan James Higgins, professor i maleri, ved Fakultet for kunst, musikk og design, UiB.
Johan Sandborg, professor i fotografi, ved Fakultet for kunst, musikk og design, UiB.
Praktisk informasjon
Frokostseminaret holdes i Babelstuen ved Bibliotek for humaniora. Påmeldte deltakere får lett servering under arrangementet, og påmelding skjer via påmeldingsskjema.