Predicting the Buried Past: Bruk av digitale verktøy i søket etter skjulte graver i Falstadskogen
I dette foredraget presenteres et forskningsprosjekt som bruker avanserte digitale metoder for å lete etter ukjente graver i Falstadskogen – et nasjonalt minnested knyttet til Gestapos henrettelser under andre verdenskrig. Ved hjelp av GIS-teknologi, geofysiske undersøkelser og historiske kilder forsøker forskere å kaste nytt lys over skjebnen til de savnede, uten å forstyrre det vernede området.

Hovedinnhold
Foredraget holdes på norsk.
Falstadskogen i Levanger er et nasjonalt minnested knyttet til henrettelser utført av Gestapo på stedet under andre verdenskrig. Kanskje så mange som 200 personer ble drept her, men kun 88 er funnet. Dette prosjektet kombinerer historiske kildestudier, arkeologiske metoder og digitale teknologier for å lete etter ukjente graver – uten å forstyrre det vernede området.
En sentral komponent i prosjektet er bruken av GIS-programvare for å samle, strukturere og analysere data fra ulike metoder – inkludert LiDAR, digital innmåling, magnetometri, georadar og fotogrammetri. Alt materiale integreres i en GIS-basert plattform, hvor data visualiseres i kartlag i flerdimensjonale modeller av undersøkelsesområdet. Dette gir både et romlig og historisk overblikk over Falstadskogen, og gjør det forhåpentligvis mulig å identifisere sannsynlige interesseområder for videre undersøkelser - og kanskje en dag fysiske søk i bakken.
Fremlegget viser hvordan digitale verktøy kan brukes til både kunnskapsutvikling og en etisk forankret søken etter de savnede.
Om foredragsholder
Kristoffer Eliassen Grini er forsker ved Falstadsenteret. Han er utdannet med en doktorgrad i samtidsarkeologi fra NTNU (2022) og arbeider blant annet med både materielle og immaterielle spor etter krig og konflikt.
DH-foredragsrekken
Den digitale foredragsrekken er et samarbeid mellom Digital lab ved Universitetsbiblioteket i Bergen, D-lab ved NTNU og Norsk nettverk for digital humaniora og kulturorganisasjon (DHKO). Foredragsrekken tar for seg DH-relaterte temaer, og gir forskere og andre som er involverte i DH-prosjekt eller -forskning muligheten å dele sine erfaringer, suksesser og utfordringer tilknyttet bruk av digitale verktøy og/eller metoder.
Har du forslag til tema du ønsker å høre mer om, eller jobber du selv med noe som du kan tenke deg å dele i et foredrag? Ikke nøl med å ta kontakt med oss arrangører på e-post.
Våren 2025 kan du få med deg digitale DH-foredrag følgende datoer og tidspunkt:
Torsdag 13. februar kl. 11.30-12.00
Torsdag 13. mars kl. 11.30-12.00
Torsdag 10. april kl. 11.30-12.00
Torsdag 8. mai kl. 11.30-12.00
Følg med i Digital labens kalender for mer informasjon om hver enkelt foredrag.
Praktisk informasjon
Meld deg på lunsjforedraget ved å fylle i påmeldingsskjemaet. Lenke til Zoom sendes til alle påmeldte dagen før.