Hjem
Senter for dyphavsforskning
Prosjekt

HyPOD

Hydrotermal Produksjon av Organiske molekyler: karbonomdanning og nedbrytning i havskorpevæsker (engelsk: Hydrothermal Production of Organic molecules: carbon transformation and Decomposition in ocean crust fluids).

Hovedinnhold

Finansiert av Norges Forskningsråd gjennom FRINATEK-programmet (2019-2023)

HyPOD-prosjektet har mål om å belyse hvordan organiske molekyler dannes i hydrotermale væsker fra varme kilder på havbunnen. 

Hydrotermale systemer på havbunnen er vert for et mangfoldig marint liv. Hjørnesteinen av marint liv i disse fiendtlige systemene som spyr ut ekstremt varme, reduserende væsker på havbunnen er mikroorganismer, som utgjør basen av den hydrotermale næringskjeden. Mikrober som lever rundt varme kilder på havbunnen er antatt å være det første av liv som ble til på jorden, men hvordan de kunne ha utviklet seg i utgangspunket er fremdeles dårlig forstått. 

Organiske molekyler, livets byggesteiner, finnes i hydrotermale væsker, men vi er fremdeles ikke helt sikre på hvordan de dannes. Ulike prosesser er mulige forklaringer, som abiotisk syntese (ikke-biologisk omdanning av karbondioksid), og termal nedbrytning av allerede eksisterende organisk karbon, som mikrobielt eller oppløst organisk materiale. Begge prosessene produserer organiske molekyler, men de har ikke blitt studert i detalj under forhold som er utbredt i varme kilder på havbunnen. 

Vi har mål om å endre dette ved å utføre hydrotermale eksperimenter som simulerer disse høytemperatur- og høytrykksforholdene og undersøke dannelsen av organsike molekyler. Å sammenligne resultatene fra laboratorieeksperimenter mot naturlige hydrotermale væskeprøver fra ulike varme kilder og systemer vil vise hvor realistiske funnene er. Ved å gjøre dette håper vi å oppnå en mye bedre forståelse av organiske molekyler i hydrotermale væsker og dermed karbonsyklusen i vulkanisk havskorpe. Å forbedre denne forståelsen er nødvendig for å definere energikilder for mikrober i varme kilder; dette er relevant for fremtidens bioteknologiske bruksområder for mikrobielt liv. Å gjennomføre dette sårt trengte forskningen vil også bidra til debatten om opphavet til livet, og vi kommer et steg nærmere til å knekke koden til potensialet til liv å starte i havet på andre himmellegemer i solsystemet vårt, slik som på Enceladus. 

For å lese mer om HyPOD-prosjektet, besøk gjerne:

https://prosjektbanken.forskningsradet.no/#/project/NFR/287364.   

 

Tilknyttede personer:  

Eoghan P. Reeves  

Ida Helene Steen  

Thomas Viflot 

T. Dittmar (Uni. Oldenburg)  

F. Schubotz (Uni. Bremen)