Feltkurs om mineraler for det grønne skiftet
På den vakre øya Milos (Hellas) fikk studenter fra CDeepSea nylig en unik mulighet til å fordype seg i mineralforekomster og hydrotermale systemer gjennom et feltkurs. Med et imponerende forhold på 8 instruktører til 14 studenter, fikk deltakerne opplæring i et bredt spekter av emner som er relevante for mineraler og mineralutforskning, fra økonomisk geologi og geokjemi til geomikrobiologi, geomatikk, geofysikk og dataanalyse. I denne reiseberetningen deler student Gustav Aarup-Kristensen sine opplevelser.
Hovedinnhold
Jeg var begeistret over å få en plass på feltkurset på Milos med tittelen “Bygge en vindmølle: Feltkurs om mineraler for energiovergangen.” Milos er en vakker, gresk vulkanøy i den hellenske buen midt i Egeerhavet.
Dette området er tektonisk aktivt og har hatt nylig vulkansk aktivitet, noe som gjør det til en utrolig destinasjon for å oppleve hydrotermal aktivitet på nært hold. De første tre dagene av feltkurset var fylt med informative ekskursjoner for å gjøre oss kjent med området. Den virkelige spenningen begynte imidlertid da vi startet med studentdesignede forskningsprosjekter, og vi brainstormet innovative ideer og kreative løsninger. På kveldene hadde vi diskusjoner om presserende temaer relatert til mineraler, hvor vi utforsket løsninger på reelle problemstillinger sammen med Aiste Klimasauskaite. På den siste dagen deltok vi i en livlig debatt som ble dømt av de greske gudene.
Et av høydepunktene på kurset var snorkling i den varme Palenchohori-bukten over aktive hydrotermale ventiler – en opplevelse som ga en lovende start på kurset. Å se den diffuse hydrotermale ventilasjonen på nært hold var fascinerende. Sven Le Moine-Bauer, som har arbeidet med de vakre hvite algebeleggene tidligere, kom til Milos for sin ferie, og vi kunne ikke vært lykkeligere! Vi gleder oss til å høre historiene hans og lære av erfaringene hans.
To av de fire studentprosjektene fokuserte på å undersøke mikrobiologien og geokjemien i det hydrotermale systemet. Vi var heldige som hadde Ben Robson og hans PhD-student, Julien Vadnais, med oss for å introdusere oss til verdenen av geomatikk. Ben hadde med en av sine droner og viste oss hvor mye teknologien har utviklet seg. Studentene fikk den spennende muligheten til å lage fantastiske 3D-modeller av landskap, berggrunn og til og med havbunnen, for å observere veksten av mikrobielle matter rundt de varme kildene og kartlegge vulkanske strukturer. Havbunnen ble filmet ved å svømme med et vanntett kamera, noe som illustrerte de ekstraordinære mulighetene for kartlegging under vann, men også bød på noen utfordringer.
Vi var også heldige som hadde Stefanos Kilias, professor i økonomisk geologi ved Nasjonal- og Kapodistrian-universitetet i Athen, som viste oss øyas geologi og alle dens muligheter. Vi var på et sted kjent som Vani, hvor Martha Krohn-Hansen, MSc-student av Desiree Roerdink og Steffen Jørgensen, startet sin fascinerende forskning på en moderne båndjernformasjon (BIF). Det var en glede å være vitne til hennes arbeid i praksis. På dette stedet demonstrerte Stefanos den dype lidenskapen geologer har for sitt arbeid, samt frustrasjonen over ikke å ha nok tid til å utforske et fascinerende område fullt ut. Det er tydelig hvordan de endeløse spørsmålene og nysgjerrigheten kan tynge dem, spesielt når de lengter etter å avdekke mer.
Kurset ble muliggjort takket være finansiering fra Akademia Avtalen. Takk til alle som var involvert!