Trainee i Software Innovation
Øyvind Svartveit har gått profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi. Nå arbeider han som trainee i IT-selskapet Software Innovation.
Hovedinnhold
Studier:
- Hvorfor valgte du å studere samfunnsøkonomi ved UiB?
Det var nok litt tilfeldigheter involvert, men jeg visste at jeg ville studere økonomi. Jeg har alltid vært glad i matematikk, og så visste jeg at det er et studie med gode muligheter for å få seg jobb etterpå.
- Hva skrev du masteroppgave om?
Jeg skrev om aksjeinvestering når man har boliglån. Her fant jeg, kort oppsummert, at jo høyere boliglån man har, jo mindre bør man investere i aksjer. Det er noen investeringer det kan være lurt å holde seg unna når man har boliglån.
- Hvordan var det å skrive en masteroppgave?
Det var spennende, men samtidig litt frustrerende. Man går gjennom hele spekteret av følelser i arbeidet med masteroppgaven. Noen dager vil man helst kaste oppgaven ut vinduet, andre dager er det veldig kjekt.
- Hva gjorde du ved siden av studiene?
Jeg var seminarleder de to siste årene på studiet, blant annet i fag som politisk økonomi, og næringsstruktur og internasjonal handel. Å være seminarleder er en veldig grei deltidsjobb, man kan legge opp løpet selv og det er fint å kombinere med studiet.
Jobb:
- Hva jobber du med?
Jeg er trainee i Software Innovation, som er et programvareselskap. I traineestillingen har jeg vært innom tre forskjellige avdelinger i selskapet, og meningen med ordningen er at vi skal lære både om programvaren vi leverer og om selve organisasjonen. Nå jobber jeg i konsulentavdelingen, der jeg mest sannsynlig vil gå over til fast stilling etterpå.
- Hva er det beste med jobben og hva er mest utfordrende?
Det beste er at det er veldig fritt, og at man kan gripe mulighetene man får. Alt er ikke satt på forhånd. Veien blir til mens man går. Nå har jeg fått muligheten som kundeansvarlig, noe som ble basert på mine egne ønsker og hvilken rolle man så kunne passe til meg og min profil. Dette ansvaret er jeg strålende fornøyd med!
Det mest utfordrende er nok at det er et IT-selskap, så det er jo ikke alt her som er like enkelt å forstå i begynnelsen for en som er samfunnsøkonom. Det krever en del for å sette seg inn i den litt mer tekniske delen, men dette er et element som kanskje gjør det ekstra spennende.
- Hvordan opplevde du overgangen fra studiene til arbeidslivet?
Det gikk greit, det er litt annerledes å være ute i fast jobb. Men det er godt å kunne gjøre hva man vil i helgene, og slippe å ha studiene hengende over seg hele tiden.
Samfunnsøkonomi:
- Hvorfor bør nye søkere velge dette?
Økonomi er spennende og man lærer veldig mye. Mange vet nok ikke helt hva samfunnsøkonomi er, mens studier i økonomi og administrasjon er bedre kjent. Hvis du ikke er så interessert i å arbeide med regnskap, så kan samfunnsøkonomi være et mer spennende studium. I løpet av studiet kan man også reise på utveksling, selv var jeg et halvt år i Barcelona og et halvt år i Kansas City i USA.
- Hvordan får du bruk for dine ferdigheter som samfunnsøkonom?
Jeg bruker ikke teoriene og modellene fra studiet i så veldig stor grad, men jeg får god bruk for evnene til å tilegne seg kunnskap og å se de store sammenhengene. Studiet gjør at man blir svært god til dette, og ikke minst er evnen til å kunne være analytisk svært god å ha med seg videre.
- Har du noen råd til samfunnsøkonomer på vei ut på arbeidsmarkedet?
Man må tenke på hva man har lyst til å gjøre etterpå, og ikke bare gjemme seg ned i bøkene. Det er lurt å undersøke hvor mulighetene er, og finne ut hva man må gjøre for å kunne få disse. Ikke vent med å tenke på arbeidslivet til du er ferdig utdanna.