Hjem
Medisinsk ferdighetssenter
OSKE-eksamen for medisinstudenter

Om OSKE-eksamen for medisinstudenter

I OSKE-eksamen blir studentene testet i medisinske kunnskaper og kliniske ferdigheter.

Hovedinnhold

Medisinstudentene har to praktiske eksamener i løpet av studiet, kalt OSKE-eksamener. Den første er når de er halvveis i studiet, mens den andre er studiets siste eksamen. Her skal de vise at de behersker de praktiske ferdighetene som trengs i legeyrket.

OSKE står for "objektiv, strukturert, klinisk eksamen" og kan brukes for å teste:

  • faktakunnskaper
  • klinisk vurderingsevne
  • undersøkelsesmetodikk
  • evne til resonnering
  • problemløsning

I tillegg testes også kommunikasjonsferdigheter, inkludert atferd overfor pasienten, og språklig formidlings- og oppfattelsesevne. Kandidatenes kompetanse om utredning og behandling av sykdom testes også. 

En OSKE-eksamen består av mellom 8-18 stasjoner og ligner en "sirkeløvelse", hvor kandidaten beveger seg fra stasjon til stasjon. Et signal markerer forflytning mellom de ulike stasjonene. På hver stasjon er det en sensor (lege), som vurderer kandidatens prestasjon. I løpet av en OSKE-eksamen skal kandidaten igjennom alle stasjonene, med noen innlagte pauser underveis.

Hver OSKE-stasjon tester en eller flere ferdigheter hos kandidaten. En eller flere av oppgavene kan gå ut på å snakke med, og eventuelt undersøke pasienten, enten det er en simulert pasient eller en instruert skuespiller.