Appel Gruppen
Silke Appel leder Appel-gruppen. Hun tok sin doktorgrad ved Max-Delbrück Center for Molecular Medicine, Tyskland, etterfulgt av postdoktor ved Universitätsklinikum Tübingen, Tyskland og Universitetet i Bergen. Hun ble tildelt Trond Mohn Starting Grant 2007, Hun ble professor ved Universitetet i Bergen i 2012. Hun er leder for Klinisk institutt 2 ved Universitetet i Bergen.

Hovedinnhold
Appel-gruppen fokuserer for tiden på tre ulike forskningslinjer:
Stratifisering av pasienter med Sjögrens sykdom
Enkeltcellenettverksprofilering av distinkte immunceller gjør det mulig å analysere banespesifikk aktivitet til pasientprøver på enkeltcellenivå. Dette vil gjøre oss i stand til å stratifisere ulike kategorier av pasienter og utvikle tilpassede terapier. Det overordnede målet med vår forskning er å ytterligere avdekke mekanismene som dendrittiske celler modulerer T- og B-celleresponser ved Sjögrens sykdom. Dette vil føre til en bedre forståelse av de cellulære mekanismene involvert i antigenpresentasjon, T- og B-cellestimulering og toleranseinduksjon, og dermed avsløre nye verktøy for diagnose og mål for terapi av pasienter, noe som fører til bedre livskvalitet for pasienter.
Nye naturlige forbindelser for å behandle COVID-19
Ved utgangen av 2022 har COVID-19 forårsaket 6,65 millioner dødsfall siden utbruddet i slutten av desember 2019. Behandling for pasienter infisert med SARS-CoV-2 inkluderer antiviral terapi. Vi tester naturlige produkter isolert fra landplanter for SARS-CoV-2 antivirale effekter. Vi bruker cellebaserte analyser for å undersøke de nøytraliserende effektene av de naturlige produktene på inntreden av viruset via vertsreseptorene ACE2 og TMPRSS2. I tillegg undersøker vi effektene naturlige produkter har på virusets replikasjonssyklus i vertsceller.
Cellulær sammensetning av tarmene til IBS-pasienter
Med en verdensomspennende prevalens på 3,8 % har irritabel tarmsyndrom (IBS) en betydelig negativ innvirkning på både samfunnet og millioner av individer. Patofysiologien til IBS er multifaktoriell og ufullstendig forstått, og involverer lavgradig intestinal betennelse, visceral overfølsomhet, økt epitelbarrierepermeabilitet, endrede tarm-hjerne-interaksjoner og en ugunstig sammensetning av tarmmikrobiota. I dette prosjektet undersøker vi den cellulære sammensetningen av tarmvev ved hjelp av bildedannende massecytometri før og etter en streng diett og korrelerer disse målene til kliniske data.