Fabelaktig forskningsformidling
Forskningsdagene 2019 i Bergen ble en kjempesuksess! To dager med full fart på stand og mange interesserte mennesker fikk nyte godt av den kunnskapen forskerne hadde å by på, levende og engasjert formidlet til alle
Hovedinnhold
Fredagen var barnas dag, og frem fra under paraplyer og regnjakker myldret det frem med interesserte 6. og 7. klassinger og deres lærere. På felles stand med hjernekreftforskerne kunne de ta en prøve og se sitt eget DNA, se celler fra sitt eget kinn i mikroskopet, se glioblastom i mikroskopet, eller svare på vår lille hjernequiz. Lørdagen var åpen for alle, og solen smilte og lokket frem tusenvis av mennesker til Festplassen.
Med stor innlevelse og entusiasme for faget forteller Martha Enger de minste om vår fantastiske hjerne på et språk som de forstår. Forskning uten formidling er ikke verdt noe, og den formidlingen går rett hjem! På en stor poster kunne se hvordan cellene i kroppen har forskjellige oppgaver og hvordan forskerne arbeider for å drepekreftceller uten å skade friske celler.
Forskning er tidkrevende og er ikke noe for den som er avhengig av øyeblikkelig belønning. I dag tar det ca. 17 år fra forskningsstart til klinisk anvendelse, noe som stiller krav til utholdenhet hos leger og forskere, på våre vegne. Det gode arbeidet som legges ned av nysgjerrige medisinere og mikrobiologer som ikke slår seg til ro med det vi vet i dag, og som lar seg pirre av nysgjerrigheten, er fundamentalt for å drive utviklingen videre.
Det er ikke nødvendigvis legemiddelselskap som står bak og finansierer forskningen, her er det Forskningsrådet, ExtraStiftelsen, Kreftforeningen, Trond Mohn og andre som sørger for penger nok til de kloke hodene, slik at de kan finne frem til nye metoder og bedre medisiner. Hjernesvulstforeningen er takknemlige for hver en krone som kommer inn til forskning og hver en forsker som kaster seg over områder hvor vi i dag ikke vet nok. Vårt håp er at det også skal ta vesentlig kortere tid å få implementert forskningsresultater i klinisk behandling.
Vi er svært takknemlige for det gode samarbeidet og muligheten til å være med på forskningsdagene sammen med professor Martha Enger og hennes team. Det er inspirerende å få se den glød og entusiasme forskerne har for sitt arbeid og få være en del av formidlingen.