Hjem
Demokrati, organisering og politisk regime

Hovedinnhold

Denne forskergruppen har som målsetning å drive fram og styrke forskningen om sammenhenger mellom demokrati, organisering og politisk regime. Empirisk vil denne forskningen være rettet inn mot flere samfunnsområder og politiske sektorer. Teoretisk spenner gruppen over en rekke tilnærminger og tradisjoner: Demokratiteori, stats- og regimeteori, institusjons- og organisasjonsteori, profesjonsteori og historisk begrepsanalyse. Det vil være et kjennetegn ved gruppen av flere av dens medlemmer gjør bruk av både historiske og nåtidige data.

 

Flertallet av gruppens medlemmer har gjennom en rekke år har drevet forskning, og publisert nasjonalt og internasjonal, innenfor delområder av gruppens samlede forskningsfelt. Temaer som står sentralt i gruppens forskningsfelt er demokrati og makt, offentlighet og politiske fellesskap som vilkår for demokrati, borgerbegrepets og borgerrollens historiske utvikling, minoriteters kamp for anerkjenning og deltakelse og likeledes forholdet mellom den offentlige politikkens organisering og dens innhold. Gruppens forskning er komparativt orientert i tid og rom.

 

Forskergruppen legger til grunn den antakelse at den enkelte forskers personlige interesser og motivasjon er en avgjørende faktor for å kunne styrke forskningen innen feltet. Det vil imidlertid også bli lagt vekt på å stimulere til at forskningen blir et kollektivt ansvar og til at gruppen blir et aktivt forskerkollektiv.