Paleobotanikk
Paleobotanikk er studiet av plantefossiler som pollen, frø, moser og bladrester
Hovedinnhold
Paleobotanikk er studiet av plantefossiler som pollenkorn, alger og andre mikroorganismer, og makrofossiler som frø og frukter, blad, stengler og moser. Disse plantefossilene finnes godt oppbevart i torvavsetninger og på bunnen av tjern og vann, hvor de ligger oksygenfritt, og selv etter flere tusen år kan plantefossilene identifiseres. Dette gir oss muligheten til å rekonstruere fortidens vegetasjon og landskap, og å påvise endringer i miljø og klima.
Ved Universitetsmuseet jobber paleobotanikere også sammen med arkeologer for å forstå samspillet mellom mennesket og natur gjennom tid.
Vi kan studere hvilke faktorer som har påvirket vegetasjon og landskap bakover i tid, som endringer i klima, menneskelig aktivitet og driftsformer i jordbruket. I dagens klimadebatt er paleobotaniske resultater viktige for klimamodellene og deres fremtids-scenarier.
Paleobotanikere deltar på arkeologiske undersøkelser knyttet til kulturminneforvaltningen for å sikre kunnskap om fortidens plantebruk og naturmiljø.