Hjem
Kvartærgeologi & Paleoklima
MASTERPROSJEKT - ENERGI, GEOFARER

Geotekniske egenskaper til glasiale avsetninger i Sørlige Nordsjø II

Dette masterprosjektet ble designet for Christoffer Eger Knoph som startet på sin mastergrad i geovitenskap, UiB, høstsemesteret 2023. Masterprosjektet er gitt av forskningsgruppen Kvartærgeologi & Paleoklima.

Hovedinnhold

Prosjektbeskrivelse
Havvind kommer til å bli en stor vekstindustri i Norge. Ettersom verdensøkonomien avkarboniserer, er etterspørselen etter fornybar grønn energi svært høy, og den NV-europeiske kysten har utmerkede vindressurser. Store deler av den NV-europeiske kysten har nylig vært glasiert, og breerosjon og avsetning har resultert i svært heterogene grunnforhold i havbunnen her. Det NV-europeiske havområdet er derfor svært utfordrende steder å plassere ankre og fundamenter for havvindsturbiner. Forbedret geologisk og geoteknisk forståelse av disse grunnforholdene kan bidra til å redusere kostnadene for fremtidig havvind.

Dette masterprosjektet vil bruke Data fra CPTu sonderinger med GOST systemet og analysere og tolke disse sammen med høyoppløselig 2D og 3D seismikk. Målet er å beskrive de geotekniske egenskapene til et utvalg kvartære sedimentære avsetninger i SNII og tolke de geologiske og geologiske prosessene som påvirker overflatesedimentene, samt eventuelle konsekvenser for infrastruktur på havbunnen.

Det vil være mulig å delta på maringeologiske tokt i 2024. Dette masterprosjektet er en del av 4SWIND-prosjektet finansiert av Norges forskningsråd, Equinor og Geoprovider. Masterstudenten vil jobbe i dette prosjektet og bli eksponert for industrisponsorer og interessenter gjennom ulike prosjektmøter og konferanser.