Hjem
Naturgeografi
Reisebrev

Reisebrev fra Ny-Ålesund

Mens Bergen nøt en uke med solrike dager og sommervær, reiste jeg og syv andre stipendiater til Ny-Ålesund på Svalbard, verdens nordligste landsby som ligger ved 79 grader nord. Vi ville lære om en kombinasjon av fjernmåling og geofysiske feltmetoder som kan brukes til å finne ut mer om hva som skjer på og under jordens overflate.

Neste
På feltarbeid
På feltarbeid.
1/9
To isbjørner
Isbjørner.
2/9
på båttur
Alle stipendiatene leide båt og tok en tur rundt isfjellene til noen store breer.
3/9
Reinsdyr.
Reinsdyr.
4/9
Utsikt over Kronebreen og Kongsfjord.
Utsikt over Kronebreen og Kongsfjord.
5/9
Det var ikke kun steinbreen som ble målt med laserskanneren.
Det var ikke kun steinbreen som ble målt med laserskanneren.
6/9
Studentene tar ERT-målinger.
Studentene tar ERT-målinger.
7/9
På vei til feltområdet vårt i båt.
På vei til feltområdet vårt.
8/9
Vi tok mange bilder av polygonmarkene for å lage en digital terrengmodell av strukturen.
Vi tok mange bilder av polygonmarkene for å lage en digital terrengmodell av strukturen.
9/9
Tilbake

Hovedinnhold

Vi møttes i Longyearbyen før vi sammen tok et charterfly videre til Ny-Ålesund. Under flyturen var utsiketen over fjorden fantastisk. Fjorden var fyllt med hundrevis av isfjell fra Kronebreen, en stor kalvende bre. Så snart flyet landet ble vi informert om at Ny-Ålesund er et «radio silent» samfunn, dette for å ikke forstyrre sensitive teleskoper og antenner her. Derfor var all wifi, bluetooth og mobiltelefoner forbudt. Dette var et lite problem siden kurslederen hadde planlagt å bruke en drone som en del av kurset, men vi ble raskt fortalt at dette ikke gikk.

Forskningsstasjonen Ny-Ålesund

Ny-Ålesund ble grunnlagt på grunn av kullforekomster, men etter en stor ulykke på 1960-tallet ble byen omdannet til en forskningsstasjon for flere forskjellige nasjoner. Blant annet forsker Norge, Storbritannia, Italia, India og Japan i Ny-Ålesund, og forskerene samles til måltidene hver eneste dag. Det finnes en butikk som kun er åpen to timer i uken for å selge souvenirer og alkohol. I tillegg finnes en pub som er åpen på lørdager, og serverer pils og pølser på torsdager. Hele Ny-Ålesunds befolkning spiser en formell (ish) middag hver lørdag som etterfølges av en fest på puben. På puben jobber kun frivillige, og derfor er det vanlig at ens gin and tonic serveres av en kjent geolog.

Steinbre og polygonmarker

Vi har jobbet i to feltområder i nærheten av Ny-Ålesund – en steinbre som er omtrent 45 minutter til fots fra byen, og en samling av polygonmarker på Kvadehuksletta som er 15 km unna og kan nås ved båt. Vi jobbet i to grupper på begge feltområdene. Den første gruppen har laget høyoppløslige digitale terreng modeller (DTM) ved bruk av laserskanning og «structure from motion» - en metode som bruker mange bilder som ble tatt fra forskjellige vinkler og matcher bildene sammen. Den andre gruppen har brukt georader og elektrisk resistivitet tomografi for å kartlegge is under overflaten, når datasettene da kombineres får man en bedre forståelse for hvilke prosesser som påvirker disse fenomenene.

I felt med isbjørner

På båtturen til Kvadehuksletta kjørte vi forbi to isbjørner som nylig hadde spist en hvalross. Feltområdet vårt lå et par kilometer videre langs kysten og det var litt ubehagelig å jobbe så nær to bloddekte isbjørner! Alt gikk bra til slutt, så etter en trygg dag på vakt mot bjørner feiret vi med en stor middag og et raskt, men traumatisk kaldt bad i sjøen (dette ble dessverre lagt ut på youtube). De siste dagene har data blitt prosessert, og det var mulig å måle permafrost hastigheten ved å sammenligne bildene av polygonmarkene med data fra 2007 og 2010 og visualisere endringene på millimeter skala.

Etter 12 dager i Ny-Ålesund reiste vi sørover til fastlandet. Kurset her har gitt oss en innsikt i naturgeografisk feltarbeid i Arktis, og en sjelden mulighet til å bo i det sære og av og til klaustrofobiske samfunnet i verdens nordligste landsby!