Hjem
Forskergruppe for klima-, energi- og miljørett
Intervju

Gjesteforsker Dr. Eddy Wifa om hans forskning, bakgrunn og besøk i Bergen

Dr. Eddy Wifa, foreleser ved Universitetet i Aberdeen, tilbragte en måned ved Universitetet i Bergen og forskergruppen for naturressurs-, miljø- og utviklingsrett i november.

Eddy
Foto/ill.:
Dr. Eddy Wifa

Hovedinnhold

Dr. Eddy Wifa foreleser i energirett ved Universitetet i Aberdeen, hvor han fullførte både en mastergrad i olje- og gassrett (med utmerkelse) og en doktorgrad i "Offshore Marine Renewable Energy Risk Governance". 

I løpet av november måned besøkte han Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, nærmere bestemt forskergruppen for naturressurs-, miljø- og utviklingsrett. I denne anledning satte vi oss ned for å ta en liten prat om forskningen hans, bakgrunnen hans fra Nigeria og olje- og gassindustrien, og hvordan han ble inspirert til å jobbe med energirett og mer spesifikt helse- og sikkerhetsreguleringer innenfor havvind.

Nære bånd til forskningsmiljøet i Bergen

Først og fremst, mens vi ser tilbake på en rekordregntung november, måtte vi spørre Eddy om hvorfor han valgte å besøke Universitetet i Bergen, og hva som motiverte ham til å komme hit som gjesteforsker.

- Jeg ble invitert som følge av bekjentskapet jeg stiftet med Ignacio tilbake i 2018, da han besøkte Aberdeen akkurat da jeg holdt på å fullføre doktorgraden min i «Offshore Marine Renewable Energy Risk Governance». Dette emnet fascinerte ham, og vi hadde mange diskusjoner om hvordan vi skulle utvikle et regime for helse og sikkerhet innenfor havvind her i Norge.

Allerede før hans nåværende besøk jobbet Eddy tett med Norge. Han var blant annet en del av rådgiverteamet for et prosjekt som professor Sigrid Eskeland Schütz har jobbet med, DeWindSea prosjektet. I denne anledning besøkte han Bergen i to dager i 2018, og planen var alltid at han skulle komme tilbake for et lengre opphold. Så kom Covid 19-viruset, og besøket ble utsatt, men han kunne endelig gjennomføre turen nå i november.

Han ler godt når vi spør hva han synes om været i Bergen, og rekordmengden med nedbør som har preget oppholdet.

Første gangen jeg kom til Bergen var sommeren 2018, og jeg var her i to dager – uten regn! Så jeg tenkte "wow", dette er fint, jeg burde komme hit igjen. En måned inn i oppholdet nå er historien litt annerledes. Men det regner mye i Aberdeen også, så jeg er vant til det. Den eneste forskjellen er at jeg kjører bil stort sett overalt i Aberdeen siden jeg bor et stykke unna universitetet, mens her i Bergen bor jeg ganske nært så jeg går til og fra, og det begynner alltid å hølje ned i det sekundet jeg går ut døren.

Sett bort i fra fra været forteller Eddy at han er veldig fornøyd med oppholdet sitt, og skryter av kvaliteten og vennligheten til forskningsgruppen for naturressursrett i Bergen.

Jeg var ganske spent på og motivert til å komme til Bergen fordi dette universitetet og denne forskergruppen har veldig god kunnskap og kompetanse innenfor havvind, marin arealplanlegging og økologisk styring, og det er en rekke dyktige mennesker som jobber her. Ta for eksempel Ernst - som var min eksterne sensor på doktorgraden - og Ignacio, selvfølgelig. Gruppen har et veldig godt miljø, og vi ser på flere prosjekter som vi kan gå videre med i fremtiden, så hva er det ikke å elske her når man blir invitert til å komme, smiler han.

Fra olje og gass til sikkerhet og helse innenfor havvind

Når han snakker om forskningen sin og hvilke juridiske områder han spesialiserer seg innenfor, legger ikke Eddy skjul på at han har tatt en noe utradisjonell – men likevel logisk – vei fra olje- og gassreguleringer til regulering av sikkerhet og helse i havvindsektoren.

- Ja, jeg har en olje- og gassbakgrunn før jeg fikk et stipend til å skrive doktorgrad om havvind, men jeg skammer meg ikke over å si det, og jeg skal forklare hvorfor. I løpet av studiene og forskningen min begynte jeg å innse at olje- og gassindustrien allerede har flere regulatoriske rammeverk som ny fremvoksende teknologi – som havvind – kan etterligne, selvfølgelig med noen justeringer. Med dette i tankene skiftet jeg sakte men sikkert fokuset mitt fra olje- og gasspørsmål som lisensiering, kontraktsmodeller og risikoallokeringer, til spørsmål innenfor fornybar energi, spesielt sikkerhet og helse i havvindsektoren og generell risikostyring, forklarer Eddy.

Olje- og gassindustrien har allerede flere regulatoriske rammeverk som ny fremvoksende teknologi – som havvind – kan etterligne

Han utdyper dette fokusskiftet videre, og forteller at interessen for reguleringen av helse og sikkerhet kom ganske naturlig da han oppdaget den betydelige mangelen på forskning knyttet til disse problemene.

Når du ser en industri vokse i den takten som havvind har de siste årene, er neste spørsmål hvilke potensielle bekymringer og problemer vi må være oppmerksomme på. Gjennom årene har det vært mye fokus på planleggingen, den økologiske styringen og den teknologiske utviklingen når det gjelder havvind, men jeg oppdaget at det ikke hadde blitt viet særlig mye oppmerksomhet til det å ivareta sikkerheten og verne livene til de som designer, installerer, drifter og vedlikeholder vindmøller til havs. Derfor ble dette mitt fokus, sier han.

Til tross for dette fokuset på behovet for å regulere området, understreker Eddy at det å gi lover ikke i seg selv alltid løser problemet. Det viktigste er å oppnå bedre sikkerhet og helse for de ansatte i industrien, uansett hvordan dette oppnås.

- Det jeg gjør er at jeg prøver å analysere en rekke helse- og sikkerhetsreguleringsteorier, anvende dem på havvindindustrien, og komme opp med en passende reguleringsmodell for sikkerhet og helse. Dette betyr ikke nødvendigvis at vi trenger mange nye lover. For meg handler «regulering» ikke om å gi lover som dekker alle spørsmål, men utforme loven på en slik måte at den innfrir lovgivers formål. Med andre ord trenger ikke reguleringen av området å medføre mer byråkrati og flere hindringer for de som ønsker å drive med havvind, men kan faktisk gjøre prosessen mindre kompleks og mer rett frem, sier Eddy entusiastisk. 

Hvordan oppveksten i Nigeria inspirerte ham til å praktisere jus

Det blir raskt tydelig at sikkerheten og helsen til arbeidere i havvindindustrien er et tema som ligger Eddys hjerte nært. Denne bekymringen for andres liv er noe som han har tatt med seg fra barndommen i Nigeria, hvor han var vitne til at selve jussen ble brukt som et instrument for å ta livet av de som stod opp mot regjeringen og den mektige olje- og gassindustrien.

Jeg kommer fra Nigeria, nærmere bestemt et område i Nigerdeltaområdet kjent som Ogoni, som har mye olje. Da jeg var knapt ti år gammel brøt det ut et folkeopprør på grunn av hvordan oljeselskapene og regjeringen samarbeidet for å dekke over oljesøl og den påfølgende forurensningen av miljøet i regionen. Folk begynte å protestere og prøvde å holde myndighetene og selskapene ansvarlige. Men i stedet for å lytte, tok regjeringen og militæret livet av de som motarbeidet dem – inkludert lederen av the Movement for the Survival of the Ogoni People (MOSOP), Ken Saro-Wiwa - basert på falske rettssaker. Det var på dette tidspunktet, da jeg så hvordan jussen ikke reddet disse menneskene men faktisk ble brukt som et instrument for å drepe dem via rettssaker som allerede var avgjort på forhånd, at jeg bestemte meg for at jeg skulle bli advokat, og at jeg alltid ville stå opp for rettferdighet, sier Eddy.

Det var på dette tidspunktet, da jeg så hvordan jussen ikke reddet disse menneskene men faktisk ble brukt som et instrument for å ta deres liv, at jeg bestemte meg for at jeg skulle bli advokat, og at jeg alltid ville stå opp for rettferdighet

Disse erfaringene i Nigeria fikk også Eddy til å se viktigheten av hvordan jussen kan fungere preventivt og bidra til å forhindre ulykker før de skjer, i stedet for bare å fungere som en kompensasjonsordning når tap først oppstår. Dette er noe han har tatt med seg inn i sin forskning på helse og sikkerhet for arbeidere i havvindindustrien.

Jeg ønsket å gjøre ting annerledes enn hvordan ting fungerte i Nigeria, og ta en mer risikoanalysebasert tilnærming i forskningen min. Vi kan ikke vente på en ny Grenfell Tower eller Alexander Kielland-ulykke før vi reagerer og regulerer. Forskningen min argumenterer derfor for at vi hele tiden må evaluere regelverket og se om vi har de riktige systemene på plass eller ikke, fortsetter han.

Bruker dette besøket til å kickstarte mer samarbeid i fremtiden

Når vi drar samtalen tilbake til Bergensbesøket, forteller Eddy at han har hatt et tett og spennende program under hele oppholdet. Han er spesielt glad i samtaler som dette, uformelle samtaler hvor man får muligheten bevisstgjøre et større publikum om utfordringene som finnes på gitte rettsområder.

- Når du skriver artikler er det ikke så mange som faktisk leser dem, så jeg elsker slike uformelle tilnærminger som dette intervjuet for å få i gang samtalen og øke bevisstheten om problemene vi snakker om, sier Eddy.

Videre har han også deltatt i en rekke andre prosjekter og arrangementer under oppholdet. Først og fremst forteller han om hvordan besøket gjorde det mulig for ham å virkelig komme i gang med et nytt offshore energiprosjekt med folk i forskergruppen, ettersom det er mye lettere å ha uformelle møter og brainstorme ideer når man er på samme sted og i samme rom. Videre sier han at de jobber med en artikkel om sikkerhetsreguleringen av havvindsektoren i Norge, som de er halvveis ferdig med og håper å publisere tidlig neste år. I tillegg er han en viktig del av GOV-WIND prosjektet ledet av førsteamanuensis Ignacio Herrera Anchustegui, forskningssamarbeidet Offshore Energy Research Initiative, og DeWindSea prosjektet ledet av Professor Sigrid Eskeland Schütz.

Skal vi tro Eddy selv, er det ikke siste gang han besøker Norge og Bergen – et land og en by som har sterke forbindelser til havvind.

Jeg ser virkelig på dette besøket som en slags kickstarter for mer samarbeid i fremtiden. Helse og sikkerhet i havvindsektoren er et svært aktuelt tema for Norge, som er på nippet til å utforme sitt juridiske rammeverk for havvind. Så forhåpentligvis kan vi få litt mer finansiering og støtte, og kanskje til og med holde en større konferanse om sikkerhet til havs i Bergen eller Aberdeen, sier Eddy.

En bønn om mer samarbeid og oppriktighet, og at lokalsamfunn skal bli hørt

Vi avsluttet samtalen med et mer filosofisk spørsmål, og spurte Eddy om hva han ser på som den største fremtidige utfordringen innenfor sitt juridiske arbeidsfelt. Han trekker frem at juridiske spørsmål innenfor energi blir mer og mer komplekse, og at vi må innse dette og gjøre noe med det.

Energisystemet vårt er ikke bare i overgang, men transformeres foran øynene våre, og dette legger større ansvar på myndighetene for å gi tilstrekkelige reguleringer og på forskere til å være uavhengige og jobbe tverrfaglig sammen for å finne gode løsninger.

I lys av sine erfaringer fra Nigeria uttrykker Eddy også stor bekymring for hvordan energiomstillingen vil påvirke lokalsamfunn rundt om i verden. Han understreker at lokalsamfunn må bli hørt i styringen av energiressurser og overgangen fra fossilt brensel til fornybar energi. For land sør for ekvator vil det være svært vanskelig å balansere mellom å utnytte ressursene best mulig og samtidig redusere utslippene. Derfor må vi unngå å gjøre energiovergang til en elitær samtale, og ikke tvinge frem endringen. 

Han trekker frem to nøkkelord som etter hans mening vil være viktige når vi skal takle disse globale utfordringene vi står overfor sammen.

- Det er ingen enkel løsning på problemene vi har diskutert, men tatt på sparket tror jeg vi trenger mer samarbeid og mer oppriktighet. Det er det vi trenger. Samarbeid og oppriktighet, avslutter Eddy.

Med dette takker vi den meget inspirerende og talentfulle Dr. Eddy Wifa for at han besøkte oss i Bergen, og ønsker han hjertelig velkommen tilbake ved en senere anledning.

Eddy
Foto/ill.:
University of Aberdeen