Utviklingsøkonomi
Hovedinnhold
Sentralt i utviklingsøkonomi står spørsmålet: Hvorfor er noen samfunn rike mens andre er det ikke? I rike samfunn er levealderen høy, spedbarnsdødeligheten lav, stort sett alle kan lese, skrive og regne og ingen lever i absolutt fattigdom. Mange utviklingsland ligger i den andre enden av skalaen på disse indikatorene på levestandard. Hvorfor utvikler samfunn seg forskjellig?
Spørsmålet er ikke kun av historisk interesse. Verden har gjort store fremskritt i de siste tiårene når det gjelder å løfte mennesker ut av fattigdom. Det skyldes i all hovedsak økonomisk vekst i Kina, hvor mange hundre millioner mennesker har fått økt levestandard. Hvordan man kan skape vedvarende økonomisk fremgang for brede lag av befolkningen i fattige land er derfor en problemstilling av stor praktisk betydning.
Mer generelt er utviklingsøkonomi anvendt økonomi fra A til Å, det vil si samfunnsøkonomisk teori og metode anvendt på de fattige landenes problemer. Både markeder og myndigheter fungerer ofte relativt dårlig der sammenlignet med de rike landene. Hvordan ulike institusjoner virker og effektene av økonomisk politikk står derfor sentralt i denne grenen av samfunnsøkonomi.
Forskerne i gruppen jobber hovedsakelig med problemstillinger innenfor mikrokreditt, bistand, offentlig gjeld og de multilaterale finansinstitusjonenes rolle.
Studenter som ønsker å skrive innenfor utviklingsøkonomi bør være oppmerksomme på muligheten for å få studentplass ved Christian Michelsens Institutt.