Årets beste masteroppgave om offentlige anskaffelser
Ingelinn Marifjæren Gundersen har med sin masteroppgave i geografi vunnet Anskaffelesesakademiet sin pris for årets beste masteroppgave.
Hovedinnhold
Juryen består av de ikke-akademiske partnerne i Anskaffelsesakademiet, har gått gjennom og vurdert tre masteroppgaver fra ulike disipiner. Kriteriene som brukes for å vurdere beste masteroppgave er:
- Det skal være en oppgave som utfordrer status/det etablerte innen offentlige anskaffelser
- Det skal være en oppgave som bidrar til endring i offentlig sektor
- En oppgave som gir mest samfunnseffekt
Juryen mener at den oppgaven som i størst grad oppfyller disse kriteriene er «Sirkulære offentlige anskaffelser» av Ingelinn Marifjæren Gundersen.
- Det er veldig givende at oppgaven min har potensial til å omsettes i praksis for norske kommuner og i anskaffelsesfaget. Gjennom feltarbeid fikk jeg verdifull innsikt i de praktiske utfordringene kommunene står overfor, samtidig som oppgaven har satt de miljømessige effektene i sirkulære offentlige anskaffelser i en større geografisk skala. Dette har vært avgjørende for å forstå de utilsiktede utfordringene og konsekvensene av sirkulære anskaffelser og for å foreslå tiltak som kan skape varige, bærekraftige resultater, sier prisvinneren Ingelinn Marifjæren Gundersen.
Juryens oppsummering
Studien utfordrer ikke bare eksisterende praksis, men den fremmer også strategier for forbedring og innovasjon, og foreslår konkrete tiltak for å sikre at sirkulære offentlige anskaffelser virkelig kan bidra til bærekraftige mål. På denne måten legger den til rette for endring i offentlig sektor og har potensial til å skape varige positive samfunnseffekter, både i form av reduserte klimagassutslipp og mer bærekraftig ressursforvaltning.
Juryen begrunner videre hvordan oppgaven oppfyller de tre kriteriene.
Oppgaven utfordrer praksis i offentlige anskaffelser
Oppgaven løfter frem den såkalte rekyleffekten, Denne effekten viser til at selv om sirkulær økonomi har som mål å redusere miljøpåvirkningen, kan den føre til utilsiktede konsekvenser som økt forbruk og klimagassutslipp andre steder. Slik utfordrer studien prinsippene som ligger til grunn for hvordan sirkulære anskaffelser blir gjennomført i kommunene. Dette kan føre til en ny forståelse og evaluering av sirkulære anskaffelsesstrategier.
Oppgaven bidrar til endring
Studien understreker behovet for at kommunene utvikler strategier som adresserer rekyleffekten, samt etablerer målinger som kan evaluere effekten av anskaffelsene. Dette betyr en systematisk endring i hvordan offentlige anskaffelser planlegges og gjennomføres. Oppgaven anbefaler også samarbeid på tvers av enheter og kommuner for å bygge kompetanse om sirkulær økonomi, noe som vil kunne føre til konkrete endringer i praksis.
Kravet til samfunnseffekt
Ved å peke på behovet for en kultur som fremmer risikotaking blant innkjøpere, kan dette bidra til å drive innovasjon og eksperimentering innen offentlige anskaffelser. En implementering av anbefalingene, vil dermed kunne resultere i en mer effektiv og bærekraftig ressursbruk, samtidig som det reduserer miljøpåvirkningen på tvers av sektorer. Studien viser også at samarbeid mellom kommuner kan lede til opprettelse av kompetansesentre som kan styrke kommunenes evne til å gjennomføre sirkulære anskaffelser.
Sirkulære offentlige anskaffelser - et svært relevant tema
Grete Rusten var veileder for masterprosjektet fra Institutt for geografi. Hun mener at kommuners sirkulære offentlige anskaffelser er et svært relevant tema, gitt den tida vi er inne i, og hvor det offentlige må gjøre sitt for å bli mer bærekraftige om vi skal nå våre klima- og miljømål. Hun sier videre at studien baserer seg på en kritisk gjennomgang av teori, strategier og praksis, og ikke minst med en kritisk refleksjon som stiller spørsmål om alt er så bærekraftig som vi legger opp til.
- Studien er ikke noe skrivebords-prosjekt, men baseres på en omfattende datainnsamling og feltarbeid, og det er en viktig tilnærming som gir inngående og god kunnskap om emnet. Ikke minst handler det om hvordan «nærsynte» innkjøpsstrategier lukker øynene for mulige negative klima-, miljø- eller sosiale implikasjoner som oppstår i globale verdistrømmer, men som gjemmes eller glemmes fordi de ligger utenfor eget territorielt ansvarsområde. Denne type kritiske refleksjoner omkring innkjøp, har virkelig fått modnet seg og blir kommunisert gjennom en spennende tekst. Veldig bra! avslutter Grete Rusten, professor i økonomisk geografi.
Resten av Institutt for geografi slutter seg til og gratulerer Ingelinn Marifjæren Gundersen med prisen!