Tvisteløsning på grunnplanet
Alle mennesker blir i løpet av livet involvert i rettslige konflikter av mange forskjellige typer. Noen retter et krav mot sitt forsikringsselskap om dekning av en skade som har oppstått på bagasjen under en reise, noen havner i konflikt med en utleier som vil øke prisen for leie av en bolig, noen havner i konflikt med en annen privatperson etter å ha kjøpt en brukt gjenstand som ikke var helt i samsvar med det selgeren skrev i annonsen. Likevel er det veldig få mennesker som blir part i en sivil rettssak. For selv om domstolene står til rådighet for alle som mener å ha et uoppgjort krav mot en annen person, så er det svært få som faktisk velger å gå til et slikt søksmål. De aller fleste sakene blir i stedet løst andre steder, for eksempel av tvisteløsningsnemnder, rettshjelpsorganisasjoner eller nøytrale tredjepersoner.
Hovedinnhold
Prosjektets hovedformål
Under prosjektet «Tvisteløsning på grunnplanet» vil en gruppe av forskere fra Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen undersøke hvordan slike små og mellomstore rettslige tvister blir løst, om det er ønskelig at domstolene brukes oftere for å løse slike tvister og hvordan rettssakene må endres for å få dette til, samt hvordan prosessen i tvisteløsningsnemndene kan forbedres for å være et godt og rettssikkert alternativ.
Prosjektet vil særlig ta for seg tvister i forbrukersaker, personskadesaker og saker mellom mindre næringsdrivende. I samarbeid med internasjonale eksperter vil prosjektet også se på hvordan lignende tvister blir løst i andre europeiske land, slik som Tyskland, Frankrike og Spania i tillegg til de øvrige nordiske land.
Prosjektet går over fire år, fra 01.08.2023 - 31.07.2027 og er finansiert av Norges forskningsråd.
Leder for prosjektet er professor Anna Nylund.