Hjem
Lakselussenteret - SLRC
Prosjekt

ParAnthropE

Voksen hunnlakselus med micro-chip
Voksen hunnlakselus med micro-chip
Foto/ill.:
Universitetet i Bergen

Hovedinnhold

Parasitter og patogener er kjent for sin evne til å utvikle resistens mot legemidler og vaksiner, og lakselus er intet unntak. En annen, mindre kjent side ved lakselus sin evolusjon er nemlig det at forholdene som de opplever i lakseoppdrett selekterer for raskere livssykluser, noe som innebærer mer intens beiting, og derfor økende skade på fisken.

I ParAnthropE-prosjektet bruker vi eksperimentelle evolusjonære metoder for å teste hvor raskt denne typen evolusjon skjer i lakselusa, og beregne de evolusjonære parameterne som trengs for å lage scenarier for ytterligere evolusjon hos lakselus i lakseoppdrett.

Vi studerer også atferdsøkologien til lakselus takket være en enkel, men ny merkingsmetode for å spore dem gjennom hele sitt voksne liv.

Dette prosjektet er et samarbeid mellom gruppen Evolusjonær Økologi, SLRC, og internasjonale evolusjonsbiologer ved Universitetene i Oslo, Basel og Montpellier. Den har relevans for både grunnleggende evolusjonær vitenskap og bærekraftig fiskeproduksjon.

Ta kontakt for spørsmål!