Samarbeidsprosjekter
Hovedinnhold
eBATTLE Obesity- studien
eBATTLE Obesity-studien (EU CT-nr: 2023-506289-29) er en multisenter RCT som undersøker effekten av medikamentet semaglutide i behandling av alvorlig fedme hos ungsom i alderen 12-18 år. Det er en 60-ukers prospektiv pragmatisk klinisk studie som består av to faser. Fase 1 er en single-arm feasability studie av en lavkalori intervensjon (eLED) over 8 uker. Den andre fasen av studien som starter rett etter eLED er en 52-uker RCT, to armet, dobbelt blindet multiseneter studie som sammenligner semaglutide versus plasebo, som tillegg til en familiebasert kognitiv atferdsterapi mot fedme (25 sessions; E-BT) hovedsaklig gjennomført ved telehelse. 220 ungdommer med alvorlig fedme vil bli rekruttert til første del av studien, og 150 til RCT'en.
Prosjektperiode: 2023 -
Finansiering: Studien er finansiert gjennom programmet KlinBeForsk.
Samarbeidspartnere: Studien ledes og ko-ordineres fra Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold (PI: Professor Jøran Hjælmseth), men inkluderer de spesialiserte enhetene for fedmebehandling av barn og ungdom i alle helseregionene i Norge. Avdeling for digital helseforskning, Oslo Universitetssykehus. Internasjonale samarbeidspartnere fra University of Queensland, Karolinska Institutet i Stockholm og University of Washington St. Louis. Yngvild S. Danielsen er med i styringsgruppen, leder for arbeidspakke (E-BT), er involvert i opplæring av helsepersonell i alle helseregioner, er mentor for postdoktor i prosjektet og involvert i utvikling av innhold til app som støtteverktøy til E-BT sammen med avdeling for digital helseforskning, OUS.
FABO-studien
FABO-studien (REK-nummer: 8109) er en randomisert kontrollert studie som evaluerer effekten av familiebasert atferdsterapi mot fedme hos barn og ungdom. Hovedmålsetningen med studien er å evaluere effekten av familiebasert atferdsterapi, utviklet for arbeid med livsstilsendringer i familier og deres nettverk med sikte på vektreduksjon, sammenlignet med standard behandling mot fedme hos barn og unge i en vanlig klinisk setting i Norge. Studien undersøker også søvn, fysisk aktivitet, psykisk helse, selvbilde og forstyrret spiseatferd hos barn og ungdom med alvorlig fedme.
Samarbeid: Studien er et samarbeidsprojekt mellom Universitetet i Bergen, Poliklinikk for overvekt ved Haukeland Universitetssykehus og Washington University, St. Louis, og Department of Psychiatry, University of Pittsburgh (PI: Professor Petur Juliusson).
Yngvild S. Danielsen er co-PI, forsker og hovedveileder for ph.d.-kandidat i prosjektet (avhandling).
Medarbeidere: Petur Juliusson (professor), Yngvild Sørebø Danielsen (førsteamanuensis), Hanna Skjåkødegård Gjeilo (stipendiat), Rachel Conlon (stipendiat), Denise Wilfley (professor).
Prosjektperiode: 2014 - 2029
Finansiering: Studien er finansiert av Helse Vest, Universitetet i Bergen og Norsk kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno).
EDIT Collaboration - internasjonalt forskningssamarbeid om spiseforstyrrelser ved fedmebehandling
The EDIT Collaboration er et samarbeid mellom forskere, klinikere og brukere med mål om å forbedre behandling for personer med fedme og spiseforstyrrelser. Det er en mangel på kunnskap om hvilke faktorer i ulike intervensjoner i behandling av fedme som kan øke eller minske risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser. Det samme gjelder individuelle karateristika som kan påvirke risikoen for utvikling av spiseforstyrrelser under og etter fedmebehandling. Ved å gjøre meta-analyser der data fra livsstilsbehandlinger mot fedme fra hele verden slås sammen prøver denne studien å besvare disse målsetningene: 1) Å identifisere karakteristika ved ungdom og voksne med fedme som er assosiert med økt risiko for å utvikle spiseforstyrrelser under og etter fedmebehandling 2) Å dekonstruere atferdsbehandlinger rettet mot fedme og undersøke om delkomponenter og strategier i behandlingene øker eller reduserer risikoen for utvikling av spiseforstyrrelser.
Samarbeidspartnere: Prosjektet ledes av Hiba Jebeile ved University of Sydney, men er at samarbeid mellom forskere fra hele verden. Yngvild S. Danielsen bidrar med data fra FABO-studien til meta-analysene, gir innspill til design og protokoll og sitter i spesialistgruppe som undersøker restriksjon som risikofaktor for utvikling av spiseforstyrrelse.
Fedme og overspisingslidelse: Prevalens, diagnostikk og klinikk
Det finnes lite kunnskap om forekomsten av spiseforstyrrelser hos pasienter som søker behandling for alvorlig overvekt, samt hvilke screeningverktøy for spiseforstyrrelser som fungerer best for denne gruppen. Prosjektet (REK-nr: 634874) vil kartlegge spiseforstyrrelsessymptomer og symptomer på angst og depresjon hos omlag 200 pasienter med alvorlig overvekt som er henvist til behandling for alvorlig fedme ved Haukeland sykehus. Pasientene vil gjennomgå kartlegging med et bredt spekter av spørreskjema som tar for seg ulike typer spiseforstyrrelsessymptomer og forstyrret spiseatferd som er vanlig ved høy vekt, samt et omfattende standardisert klinisk diagnostisk intervju (Eating Disorder Examination Interview). Målsetningen med prosjektet er å undersøke forekomsten av spiseforstyrrelser hos voksne som søker behandling for alvorlig overvekt, samt sammenligne resultatene fra de ulike kartleggingsinstrumentene for spiseforstyrrelser med resultatene fra de kliniske diagnostiske intervjuene.
Prosjektperiode: 2023-
Finansiering: Studien er finansiert av Stiftelsen Dam og Helse Bergen
Samarbeid: Studien er et samarbeid mellom Poliklinikk for overvekt, Haukeland Universitetssjukehus, Universitetet i Bergen og Rådgiving om spiseforstyrrelser. Overlege Pål Methlie er PI. Yngvild S. Danielsen bidrar er i styringsgruppen og biveileder for ph.d.-kandidat Malin Mandelid Kleppe.
Kognitiv atferdsterapi mot spiseforstyrrelser (CBT-E) i behandling av anorexia nervosa (AN): en prospektiv multidisiplinær studie
Studien har som hovedmålsetning å evaluere effekten av poliklinisk CBT-E i behandling av pasienter med anorexia nervosa (alder>16) ved Seksjon for spiseforstyrrelser, Avdeling for psykosomatisk medisin ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen, Norge. Studien har et longitudinelt design med fem hovedmålepunkter: før behandling, ved 3 måneder, ved avslutning av behandling, 20 uker etter behandling og 12 måneder etter behandling. Utfallsmål er spiseforstyrrelsespatologi, BMI, bentetthet, andre symptomer på psykiske lidelser, livskvalitet og videre endringer i blodprøvemål på kalium, venøsbase, østradiol og FSH. Det samles også biologiske prøver i biobank, med sikte på anayser av tarmflora og genetiske variabler. Delstudier fokuserer på terapeutisk allianse i behandling av spiseforstyrrelser og overdreven/tvangspreget trening ved AN. En kontrollgruppe uten spiseforstyrrelser vil også bli rekruttert.
Publikasjon: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5053175/
Medarbeidere: Ute Kessler (overlege, PI), Yngvild Sørebø Danielsen (førsteamanuensis, Co-PI), Guro Rekkedal (stipendiat), Malin Mandelid Kleppe.
Samarbeid: Studien er et samarbeid mellom Regional avdeling for spiseforstyrrelser ved Haukeland Universitetssykehus, Universitetet i Bergen og har internasjonalt advisory board ved Oxford University og Department of Eating and weight disorders at Villa Garda, Verona, Italia.
Finansiering: Studien er finansiert av Helse Vest og Norsk kompetansetjeneste for søvnsykdommer (SOVno)