Hjem
Forskningskommunikasjon
Undervisningsopplegg

Mysteriet Marta

En kulturhistorisk forsvinningssak

brudekrone og martas mors ansikt i profil
Foto/ill.:
Eli Kristine Økland Hausken, UiB

Hovedinnhold

Året er 1626. Vi befinner oss i den lille bygda Litladal på Vestlandet. 17-åringen Marta er bygdens solskinnspike. Siden hun var 12 år har hun vært trolovet med Torjus, storbonden Truls’ sønn. Om nøyaktig en måned står bryllupet og storgårdene Soleng og Stautland slås sammen. Marta har nå vært forsvunnet i tre dager. Hva har skjedd med Marta?

«Mysteriet Marta» er et dramaforløp som utspiller seg i det gamle bondesamfunnet i Norge. Gjennom forståelse for en annen tid, gjennom spill, forhandlinger og møter med ulike rollefigurer, skal elevene løse mysteriet om hva som har skjedd med den savnede 17-åringen. Elevene må forholde seg til problemstillinger knyttet til kjærlighet og forelskelse, selvmord, lover og regler, trolldom, religion og folketro.

Dramaforløpet skaper en veksling mellom innlevelse og undersøkelse, spill mellom deltagerne, forhandlinger og refleksjoner. Dramaforløpets tema og metode er hentet fra læreplanene i fagene KRLE, naturfag, samfunnsfag og historie (VGS), og er en morsom og annerledes innfallsvinkel til hvordan mennesker levde i Norge på 1600-tallet.

Påmelding

Kontakt

Dersom du har spørsmål eller tilbakemeldinger ta kontakt på skole@um.uib.no