Hjem
Institutt for geovitenskap
Droner

Droner ved GEO

Institutt for geovitenskap har en rekke UAV-er som kan brukes for ansatte og masterstudenter. I tillegg til kartlegging er noen av dronene egnet for å produsere og formidle bilder og videoer.

Hovedinnhold

Uncrewed Aerial Vehicles (UAV) ofte kjent som droner kan brukes til å få bilder med svært høy oppløsning (mindre enn 1 cm), Digital Elevation Models (DEMs) og 3D-modeller. Slike datasett kan brukes til å kartlegge landformer og landskap, eller til å måle 2D- og 3D-endringer over tid. Institutt for geovitenskap har en rekke UAV-er som kan brukes for ansatte og masterstudenter. I tillegg til kartlegging er noen av dronene egnet for å produsere og formidle bilder og videoer.
For å fly drone må du ha bestått A1/A3 online test på flydrone.no. UAV-ene er oppført nedenfor. For spørsmål eller forespørsler vennligst kontakt Benjamin Robson (benjamin.robson@uib.no). Vær oppmerksom på at studenter som ønsker å låne en drone må fylle ut dette skjemaet

DJI Mavic 3E (to tilgjengelige)
Disse dronene kan fly i 45 minutter, har en mekanisk lukker, 56x zoom-kamera og en RTK-modul som tillater georeferenspresisjon på centimeternivå. Dronene er relativt lette og enkle å transportere, flyr godt i vind eller høye forhold, og er enkle å bruke. Kontrollerne har integrerte skjermer som gir mulighet for oppdragsplanlegging. I Norge kan disse dronene kobles til det nasjonale CPOS-nettverket som muliggjør sanntidskorrigeringer av GPS-posisjoner, og gir centimeterskala-nøyaktighet. For områder hvor dette ikke er mulig har vi også en DGPS basestasjon som kan settes opp.
Figur 1: lansering av en av DJI Mavic 3E UAV-ene

  
Figur 2: RTK basestasjon i bruk
Wingtra Gen II
(en tilgjengelig)
Wingtra er en drone av profesjonell kvalitet. Det er en vertikal start og landing (VTOL) drone med faste vinger. Den kan fly i omtrent en time på hvert batteri, og kan monteres med et standard 42 MB Sony-kamera, eller et multispektralt kamera. Denne dronen kan dekke mye større områder enn DJI-dronene. Dronen bruker en PPK-arbeidsflyt som tillater georeferering i centimeterskala av dataene. Merk at denne dronen krever et gebyr for å operere (for å dekke forsikring) og må betjenes av enten Benjamin Robson eller Gidske Andersen.
 

Figur 3: Wingtra UAV tar av
DJI Air S2 (2 tilgjengelige)
Disse mindre dronene er kompakte og enkle å gå på tur med. De kan brukes til å kartlegge mindre områder eller ta bilder av videoer av feltet. Den innebygde GPS-en er ikke differensiell, så hvis det er behov for nøyaktighet i centimeterskala, må du samle bakkekontrollpunkter i feltet.

Figur 4: En av DJI Air S2-dronene som brukes til å lage en 3D-modell av en isbre