Hjem
Institutt for geovitenskap
MASTERPROSJEKT - KLIMA / MILJØ / GEOFARER

Kartlegging av kvikkleire-forekomster i Bergen kommune

Dette masterprosjektet blei tildelt Ragnhild Hasselgård som starta på masterprogrammet i geovitenskap, UiB, våren 2024. Masterprosjektet er gitt av forskergruppa Kvartærgeologi & paleoklima.

Hovedinnhold

Prosjektbeskrivelse
Rapporter fra IPCC og Norsk klimaservicesenter viser til et klimaendringene kommer til å påvirke Vestlandet. Vi kan forvente at oppvarmingen vil føre til en intensifiering av den hydrologiske syklusen, noe som vil gi hyppigere og mer intense ekstremnedbør i kystnæreskred. I Bergen kan vi forvente en slik intensifiering og det gjør at kartleggingen av mulig skredutsatte områder er nødvendig for å sikre et trygt samfunn. I Bergen har det i nyere tid blitt gjort kartlegging av skredfaren for ulike skredtyper, men kartlegging av kvikkleireforekomster og potensialet for kvikkleireskred er kartlagt i liten grad. Målet med dette prosjektet er å kartlegge områder under marin grense hvor det kan være kvikkleireforekomster.

Bergen kommune er i en utbyggingsfase og flere prosjekterte utbyggingsområder ligger under marin grense. Kvikkleireskred kan utløses gjennom både naturlige prosesser og antropogene inngrep. Fortetning og utbygging i områder med kvikkleire kan ha alvorlige konsekvenser og kan føre til at det utløses store kvikkleireskred. Å ha kjennskap til kvikkleireforekomster er derfor nødvendig når det skal utføres store utbyggingsprosjekter. Oppgaven vil skrives i samarbeid med Bergen kommune.

I dette prosjektet vil det benyttes en kombinert metode av overflatekartlegging, georadar og kjerner fra innsjøsedimenter til å kartlegge kvikkleirepotensialet i Bergen kommune. Ved å bruke georadar kan en identifisere toppen av leiravsetninger, men signalet vil ikke penetrere gjennom avsetningene. Kjerneprøver og overflatekartlegging vil derfor benyttes til å supplementere georadar undersøkelsene

Forskningsspørsmål: Kan en kombinert analyse ved bruk av georadar, overflatekartlegging og sedimentkjerner benyttes til å kartlegge
kvikkleireforekomster i Bergen kommune?

Kan fjernanalyser benyttes til å identifisere områder hvor det potensielt kan være kvikkleireforekomster i Bergen
kommune?

Foreslåtte emner i spesialiseringen (60 stp) 
GEOV225, GEOV302, GEOV252, GEOV217, GEOV230, GEOV217

Felt- lab- og analysearbeid
Feltarbeid vil gjøres i Bergen kommune. Det vil brukes Georadar på forhåndsbestemte områder. Der det kan være aktuelt, så vil det også tas kjerner fra vann nærliggende georaderlokalitetene. Dette blir mest sannsynlig i Orrtuvatnet og Solheimvatnet.
Hvis det tas kjerner så blir det også arbeid i EarthLab.