Studerer livets opprinnelse på Jorden...og på Mars
Nicola McLoughlin, Senter for geobiologi, leder prosjektet "Investigating the Emergence of Life on Earth 3+ billion years ago".
Hovedinnhold
Metoder for å påvise liv
McLoughlin, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap, har sammen med de andre forskere ved Senter for geobiologi utviklet metoder for å påvise liv på Jorda milliarder av år tilbake. Forskningen kan også lære oss hvordan liv kan påvises på planeten Mars.
Usikkerhet om hvor gammelt livet er
I et intervju med geoforskning.no forteller hun om usikkerheten både om hvor gammelt livet på jorden er, hvordan det oppstod og hvordan spor etter gammelt liv på jorden faktisk ser ut:
- Mange er raske til å forbinde en spesiell egenskap til en bergart med mikrobiell aktivitet, men i mange tilfeller kan det være mekaniske eller kjemiske prosesser som er opphavet. En viktig del av forskningen vår går derfor ut på å sikre oss mot falske signaler.
Liv på andre planeter?
Etter hvert som forskerne lærer mer om hvordan de kan gjenkjenne kjemiske spor, isotopsammensetninger og strukturer som vitner om eldgammelt liv, vet de også hvordan liv kan påvises på andre planeter.
NASA-roveren Curiosity, som i disse dager kjører rundt på overflaten av Mars, har blant annet i oppdrag å finne spor etter tidligere liv på den røde planeten.
I intervjuet forteller McLoughlin at hun selv tror at Mars en gang var et hjemsted for enkle former for liv.
- Jeg tror det har vært liv på Mars. Planeten har tidligere hatt både en atmosfære og vann på overflaten. En kan faktisk argumentere for at Mars var mer et mer livsvennlig sted enn Jorda for et par milliarder år siden, hevder McLoughlin.
Les hele intervjuet med Nicola McLoughlin i geoforskning.no her.