GIS-dagen 2017
Årets GIS-dag arrangement var det 3. i rekken og i god bergensk stil er det nå blitt en tradisjon.
Hovedinnhold
Full brakke på Kvarteret
I år var vi tilbake på Kvarteret og det var et kjekt gjensyn for de over 100 frammøtte. Tilbake var også Høyskolen på Vestlandet ved Institutt for byggfag, som i år var i arrangementskomiteen sammen med Geodatas GIS-ambassadør ved UiB, Institutt for geografi (UiB) og Geoforum. Det var derfor en god gjeng med studenter fra både HVL og UiB som lagde god stemning i pausene og på kveldsarrangementet. Det var også en fin gjeng med GIS-entusiaster fra kommuner, forvaltningen og konsulentbransjen.
Helt Python
Årets program spente vidt, fra foredrag om datafangst og feltkartlegging med såkalte online webløsninger og bruk av droner, via ulike analyseverktøy til gode eksempler på geovisualisering med nettløsninger som storymaps. I løpet av foredragene var vi innom fagfelt og tema som geografi (selvfølgelig) og regional- og byplanlegging; arkeologi og antikke graver og runepinner fra middelalderen; klimatilpasning og flomsonekartlegging; og oppmåling og matrikkelen. Mange foredragsholdere tyr enda til kommersiell programvare, men åpen programvare og tilleggsmoduler blir stadig bedre og viktigere. Viktigheten av å kunne tilpasse analyser med programmeringsspråk som for eksempel Python ble fremhevet av flere foredragsholdere.
GIS-analyser legger grunnlaget for attraktive fremtidsbyer
Flere av foredragene viste eksempler på bruk av ulike GIS-analyser i byplanlegging. Kari E. Eriksen (Institutt for geografi) presenterte resultater fra masteroppgaven sin om hvordan Space Syntax, og spesielt integrasjonsanalyser, kan brukes til å studere tilgjengelighet av offentlig rom i Bergen sentrum. Marianne Lindau (Asplan Viak) viste hvordan en annen type tilgjengelighetsmål, betweeness, er brukt i planlegging av boligområdet nye Dokken. Begge tilgjengelighetsanalysene gir gode indikasjoner på forventet flyt/bevegelse i byrommet og er dermed nyttige verktøy for å legge til rette for bedre gang og sykkeltrafikk, og optimal plassering av offentlig rom, nye boligområder eller butikker. Fortetting er et annet sentralt tema i Bergen for tiden og Trygve Andresen (Asplan Viak), som steppet inn på kort varsel, ga oss et interessant innblikk i rykende ferske analyser av mulig fortettingsareal. Det er utfordrende å finne areal i den trange Bergensdalen og de ledige arealene er gjerne høyt verdsatte grøntområder. Her gir GIS-analyser som kan ta i betraktning mange ulike kriterier et uvurderlig romlig overblikk over muligheter og utfordringer. Så får vi stole på at politikerne tar beslutninger som både bevarer byens særpreg og skaper gode bomiljø for fremtiden.
Matrikkelen på 1, 2 …
Tidsskjema sprakk og da vi kom til dagens siste foredrag ble det kun tid til matrikkelen på 1,2, ikke 1,2,3 som annonsert. Men Leiv Bjart Mjøs (HVL) ga likevel tilhørerne et godt innblikk i ulike aspekter ved oppmåling av eiendomsgrenser i Norge. Både regelverk og ny teknologi gjør at det er til dels store mangler og unøyaktigheter i datagrunnlaget. Og det var nok overraskende og tankevekkende for mange potensielle planleggere at hver 4. norske eiendomsgrense ikke er oppmålt eller har store mangler. Her gjelder det å trå forsiktig og sjekke grundig før planer legges, og ikke minst settes i verk!
GPS-klokke i premie
Kvelden ble som vanlig avsluttet med mingling, pizza, quiz og leskende drikke på Muntlig. Olav Alexander Rønning, den nye GIS-ambassadøren, hadde sammen med gode geografistudenter laget quiz på Kahoot som ga flere noen geografiske aha-opplevelser. Vinneren av quizen var godt fornøyd med premien som i år var en GPS-treningsklokke! Men stemningen var også god blant alle lengre nede på resultatlisten etter en GIS-dag med mye bra mat for både hjernen og magen.