Hjem
Institutt for geografi
Feltkurs

Feltkurs til Uppsala

Årets heldige kull innen regionalgeografi (GEO292) og miljøgeografi (GEO293) fikk reise til Uppsala utenfor Stockholm for å oppleve feltarbeidets gleder og utfordringer.

Feltkurs i Uppsala
Stefan Bruckner, Christina Ming Kei Wong og Anna Kraaijeveld Enerstvedt samler inn data til bacheloroppgaven på feltkurs i Uppsala.
Foto/ill.:
Anna Kraaijeveld Enerstvedt

Hovedinnhold

Takket være generøs støtte fra Akademia-avtalen har bachelorstudentene ved geografi fått muligheten til å reise både til Manchester og til Uppsala for å se på grønn omstilling, bærekraftig byplanlegging og nå også miljøspørsmål knyttet til bevaring av landskapstyper.

Lang reise til den gamle universitetsbyen

Som klimaengasjerte geografer startet selvsagt turen med nærmere 17 timers togreise – først grisetidlig til Oslo med morgentoget, så ettermiddagsekspressen til Stockholm, for så å karre oss til Uppsala rundt klokken 12 på natten. Vel fremme i den gamle universitetsbyen fikk vi en 20 minutters spasertur gjennom øde gater frem til hostellet på Kvärntorget, hvor romnøkler lå klare i en forlatt resepsjon. Etter å ha tatt hostellet i nærmere øyensyn var det nok flere som tillot seg å lure på hvor generøs den støtten til feltkurset egentlig var når det kom til stykket, men de fleste stupte i seng og sovnet momentant.

Uppsala universitet og særlig CEMUS, Uppsalas studentdrevne senter for miljø og utviklingsstudier, stilte til rådighet sitt eget forsamlingslokale i sentrum av byen. Lokalet, som SpaceLab har vært med å navngi, heter Kollaboratoriet, og her hadde studentene våre basen sin. Her hadde vi morgenmøter hver dag, hvor dagens program ble diskutert, planer for feltarbeidet ble lagt, og kreative prosesser og samarbeid ble igangsatt. Til tider var det et yrende liv, men i all hovedsak var studentene ute og forsket på byen og områdene rundt.

Ulike problemstillinger om byutvikling

En gruppe så på planer for byutvikling i forstaden Knivsta, to grupper så på fortetting og byfornying i Eriksberg, en annen gruppe så på nasjonalpark-områder, en gruppe undersøkte historikken rundt mentalsykehuset i Ulleråker og dets rolle rundt stedsutvikling, mens en annen så på mobilitetsvaner i samme område. En siste gruppe å på forstaden Gottsunda, hvor segregering og sosiale utfordringer bekjempes med kunst og musikk.

Hver ettermiddag bød på felles restaurant-besøk med smaker fra resten av verden: etiopisk, gresk, thailandsk med mer, og de aller fleste kvelder ble avsluttet på Williams Pub, med både faglige og mindre faglige - og mer eller mindre høylytte - diskusjoner.