Hjem
Institutt for geografi
Alumni

Arealplanlegger i Lunner kommune

Trygve Ellef Lind valgte å studere geografi fordi faget gir et bredt tverrfaglig spekter innen mennesker og natur-, miljø-, og samfunnsutfordringer som verden står ovenfor i dag.

Hovedinnhold

Det var også avgjørende for meg at jeg studerte noe som er relevant for arbeidsmarkedet etter endt studie.

Et av fagene jeg i størst grad ble begeistret for var GIS hvor en kan gjøre flere forskjellige undersøkelser og forskning innen fagfeltet, noe jeg tidlig fant ut at jeg ville jobbe med i arbeidslivet.

Ikke bare er geografi et bredt teoretisk fagfelt, men det å kunne dra ut i felt for praktisk læring var et stort pluss for læren mer om Norges geologiske historie, regional og lokal utvikling og miljøforvaltning.

Jeg har aldri angret et sekund for valget med å ta geografi som studie og anbefaler sterkt andre å vurdere geografi som studium.

Jobben som arealplanlegger

Jeg arbeider i dag som arealplanlegger i Lunner kommune på Hadeland. Arbeidet går ut på å forvalte kommunens arealer og bestemme hvilke områder som kan reguleres til ulike formål, eksempelvis areal for boliger, vernede naturområder og ellers bearbeide kommune- og reguleringsplaner gjennom GIS.

Videre er jeg tett på kommunens tillitsvalgte hvor jeg kan få presentere saker og diskutere med lokale politikere om den beste fremtid innen regional og lokal utvikling for Lunner.

Hvordan er geografiutdanningen relevant for deg i arbeidslivet?

Av fag jeg hadde på geografistudiet er GIS, regional og lokal utvikling og miljøforvaltning svært relevant kunnskap innen arealplanlegging.

For en planlegger er plan- og bygningsloven det grunnleggende lovverk som bidrar til at utbyggere og kommunen følger de lover som er gitt for en sunn og bærekraftig utvikling. Videre vil kompetansen med GIS være viktig for å skjønne hvordan landskapet i kommunen er formet, og forvalte reguleringsplaner på en måte som både kommune, statlige myndigheter og ikke minst innbyggere er fornøyde med.

De beste minnene frå studietiden

Det er flyst av mange gode minner fra studietiden i Bergen. Av det faglige vil jeg si at det å kunne reise på felt var det beste jeg visste fordi du får en helt annen forståelse av temaer når en er utendørs og lærer mer praktisk. Å kun fokusere på teori kan i det lengre løp være krevende, spesielt for en litt ukonsentrert og hyperaktiv person som meg. Bruken av GIS var også noe jeg likte aller best fordi mulighetene med kartlegging aldri var begrenset, men heller så utrolig bredt av de temaer og problemstillinger vi lærte om.

Det sosiale livet var også noe jeg setter veldig høyt. Det at det var omtrent 20-30 studenter per kull gjorde at jeg fikk et tett og nært forhold med alle, i tillegg til kullene både over og under meg. Jeg må trekke fram "Geografisk klubb" som et av mine beste minner hvor jeg ble kjent med så mange andre medstudenter og få være med på mange sosiale sammenkomster. Jeg har i dag et godt og nært forhold til flere medstudenter, også mine faddere.

Råd till andre som vurderer å studere geografi

Mitt råd er å være nysgjerrig på kunnskapen og ta med seg læringen utenfor universitetet. På fritiden, hvis en er ute på tur med studievenner kan det være like nyttig og god kunnskapslære for å forstå faget mer praktisk.

Videre vil jeg trekke fram det sosiale livet som viktig å være en del av, ikke nøle med å snakke/diskutere med lærere og vit at det finnes så uendelig mange muligheter med denne tverrfaglige utdanningen.