Hjem
Institutt for geografi
Praksis

Utlysing av praksisplassar i geografi

Praksisplassane for 2024 er no klare. Søknadsfristen for praksis i geografi gjennom emnet GEO260 er 21. mai.

Utsikt fra kontoret
Med prakisemnet kan du få arbeidserfaring og 10 frie studiepoeng integrert i bachelorgraden din, og kanskje flott kontorutsikt som bonus.
Foto/ill.:
Håkon Haupberg

Hovedinnhold

Velkomen til ny søknadsrunde til GEO260 Praksisemne i geografi! Med prakisemnet kan du få arbeidserfaring og 10 frie studiepoeng integrert i bachelorgraden din. Vi gjennomfører eit kort informasjonsmøte om praksisplassane i haust 6. mai kl. 13:00. Vi møtes på seminarrom 744.

Krav til forkunnskap

Emnet er for studentar på bachelorprogram i geografi. For å få plass på praksisemnet må du ha fullført totalt 120 studiepoeng, og minimum 70 studiepoeng i geografi: GEO110, GEO111GEO113GEO124GEO125 og GEO131. Det er krav om C i snitt.

Praksisplassane hausten 2024

I år lyser vi ut 13 praksisplasser i samarbeid med desse spennende arbeidsplassane. Les mer om kvar enkelt her:

    Bergen kommune - Plan og bygningsetaten (2)

    Plan- og bygningsetaten (PBE) tilhører Byrådsavdeling for byutvikling. Vi har cirka 250 ansatte fordelt på syv avdelinger som jobber med arealforvaltning innen plan, bygg og oppmåling. Vi bruker verktøy som ArcGIS Pro og  QGIS til geografiske analyser og deler de meste av våre data gjennom https://bergenskart.no.

    Plan- og bygningsetaten hadde, per mars 2023, 220 private planer i prosess. Av planene som var under behandling, var rundt 14 % opprettet i 2022. Det ble ferdigregulert og vedtatt 16 private planforslag i 2022.

    I år har vi stor fokus på arealregnskap, der vi ser på utbyggingspotensialet i eksisterende planer. I forbindelse med denne oppgaven skal det gjøres mange analyser og sammenstillinger av data. Flere av våre «søsteretater» skal utarbeide sektorregnskaper, med tema som f.eks. karbonrike arealer, overvannshåndtering, friluftsinteresser og naturmangfold. Vi i PBE har ansvaret for å koordinere innsyn og tilgang til de ferdige produktene, som gir oss en unik mulighet til å lære mer om nye fagområder, som disse sektorene representerer.

    Her hos oss i PBE kommer du tett på mange forskjellige fagmiljø og vil bli tatt med i prosjektmøter, faglige diskusjoner og kan nye godt av vår delingskultur, samtidig som du og din medstudent vil få deres egne prosjekter dere skal jobbe med.

    Prosjektet for i år vil ha tema planvask, med fokus på områder som tidligere er planlagt utbygd, men som nå kanskje bør revurderes etter dagens tilgjengelige kunnskap om naturtyper, artsmangfold og klimautfordringer.

    Håper du vil teste ut arbeidslivet i Autogården, hos oss i høst.

    Bjørnafjorden kommune (1)

    Vil du vere med å utvikle berekraftig lokalsamfunn i ei av dei mest spanande kommunane i Vestland? Vi ynskjer geografistudentar velkomne til praksisplassar hos oss i Bjørnafjorden kommune haust 2024.

    Bjørnafjorden kommune vil vere i sterk vekst i åra framover, og kommunen har fleire pågåande prosjekter og igangsette planprosessar. Studenten som får praksisplass hos oss vil jobbe tett saman med samfunnsplanleggerne i planavdelinga i kommunen og kunne bidra i fleire av våre planprosessar. Konkrete oppgåver som vi ser for oss at ein geografi student kan jobbe med er: 

    1. Kartleggje gang- og sykkelnettverk i kommunen. Undersøke standarden og infrastrukturen til ulike mobilitetsnettverk, korleis gang- og sykkelvegar kan forbetrast og om nye snarvegar kan gjere det meir attraktivt og trygt å gå og sykle.  Det er ein fordel viss studenten kan nytte GIS. Her er det også moglegheit for presentera funn hos plan-, bygg- og miljøutvalet i kommunen. 
    2. Medverking i grøn mobilitetsstrategi. Kommunen har vedtatt å utforme ein grøn mobilitetsstrategi, med hensikt at fleire i kommunen skal gå, sykle og ta kollektiv transport. Dette er som ein del av Miljøløftet som kommunen er part i.  Det er behov for medverking av ulike samfunnsgrupper i strategiarbeidet. Verktøy kan vere workshops med ulike samfunnsgrupper slik som barn og unge, ungdom, eldre og menneske med nedsett funksjonsevne.
    3. Kartlegge gode og attraktive byrom i Osøyro sentrum. Kommunen skal utarbeide gatebruksplan for Osøyro i løpet av hausten. Sentrum skal transformerast.  Parkeringsplassar skal flyttast ut av sentrum og inn i parkeringshus i fjell, og tilgjengelege areala skal gjerast om til blant annet sosiale møteplassar (torg/uteområde) og grønt områdar som gjer det attraktivt for innbyggjarane å vere i Os sentrum. Vi ser for oss at studenten kan bli med å kartlegge kva innbyggarar og næringslivet i sentrum vektlegg i tilknyting til «gode byrom». Verktøy kan være spørjeundersøkingar og intervju.

    Personen som søker praksisplass hos Bjørnafjorden bør vere engasjert i grøn mobilitet, medverkingsprosessar samt korleis kommunen kan løyse komplekse problemstillinga i utforminga av berekraftige lokalsamfunn her i kommunen. Det vil vere spennande for kommunen å få ein kreativ student også med interesse for teknologiske løysingar.

    Henning Larsen (2)

    Rambøll er et globalt ingeniør-, arkitektur- og konsulentselskap som ble grunnlagt i Danmark i 1945. Fra start har Rambøll satt sitt samfunnsansvar høyt, og hatt en grunntanke rundt at vi skal utvikle prosjekter som gir rom for at mennesker og natur kan blomstre. I dag har Rambøll kontorer I mer enn 35 land og 14 norske byer, og fortsetter å jobbe målrettet med bærekraftmålene på tvers av fag. I 2019 kjøpte Rambøll det danske arkitektselskapet Henning Larsen, med en felles ambisjon om å vise hvordan byutvikling, arkitektur og ingeniørvitenskap kan skape det beste av bærekraftige løsninger. Som del av Rambøll Group jobber Henning Larsen med by- og stedsutvikling hvor både natur, landskap, mennesker og kultur skal ha rom til å spire.

    I Bergen har Rambøll og Henning Larsen kontorer sammen sentralt på Nygård. Her har Henning Larsen av en god sammensetning av nysgjerrige arkitekter, planleggere, urbanister, landskapsarkitekter og interiørarkitekter. Våre by- og arealplanleggere har spennende og varierte oppgaver knyttet til bærekraftig urban utvikling, og utvikler prosjekter sammen med både våre ingeniører og arkitekter.

    Vi arbeider for tiden med prosjekter knyttet til sosial infrastruktur, boligutvikling på Bildøy og har sammen med våre kollegaer vunnet konkurransen for nytt Griegkvartal. Vi arbeider også med transformasjonsprosjekter av tidligere industri- og næringsarealer som nå blir nye urbane områder, hvor attraktive byrom for mennesker skal skapes i takt med at Bergen vokser. I den sammenheng møter vi mange utfordringer knyttet til arealbruk, natur, infrastruktur, befolkningssammensetning, brukermedvirkning, universell tilgjengelighet, bevaring av økosystemtjenester, naturmangfold og kulturmiljøer, problematikk knyttet til forurensing, overvann og klimaendringer, gjenbruk av materialer og klimagassregnskap, og mye mer!

    Vi verdsetter tverrfaglighet høyt, og det jobber flere geografer med ulike spesialiseringer fra UiB hos oss.

    Som samfunnsgeograf får man bryne seg på å se de små og store sammenhengene mellom mennesker, samfunn, natur, funksjoner og landskap. Dette trengs blant annet for å finne gode løsninger i arbeidet med mulighetsstudier, detalj- og områderegulering i offentlig og privat sektor, medvirkning, bolig-, samferdsel- og byplanlegging.

    Som miljøgeograf får man jobbe med naturforvaltning i tidlig fase av planlegging, kartlegging av arter og naturtyper, feltarbeid, konsekvensutredninger, løsninger og avbøtende tiltak for å fremme stedegen natur og ivareta diversitet og økosystemtjenester bybildet. Her kan man også jobbe sammen med for eksempel landskapsarkitekter  med å revegetere og gjenskape natur i byen som har blitt forringet av vår aktivitet.

    Som naturgeograf får man arbeide tverrfaglig med landskapsendringer og utfordringer knyttet til forurensing, miljø og geologi. Dette omfatter blant annet risiko- og sårbarhetsanalyser, klimaprognoser knyttet opp mot byutvikling og overvannshåndtering, vurderinger av skred- og flomfarer og arbeid med forurenset grunn. I hverdagen bruker vi karttjenester og GIS flittig som verktøy for endret arealbruk, ulike utredninger, stedsanalyser, fremstilling av temakart og beregninger.

    Vi har også kartografer, CAD operatører og tekniske tegnere med høy kompetanse innen kartproduksjon. I tillegg til tradisjonelle kartverktøy har geografer også en sentral rolle i kreativ formgivning og utvikling av plangrep, konsept, byrom og gatenett. Vi arbeider sammen med arkitekter, ingeniører, landskapsarkitekter og urbanister i formgivningen av byer og steder, og påvirker bærekraftig utvikling på mange måter.

    Den varierte fagkompetansen innen Rambøll og Henning Larsen gir stort læringsutbytte og variasjon i hverdagen. Henning Larsen og Rambøll passer for deg som er nysgjerrig på å arbeide med de mange utfordringene knyttet til natur, miljø, byutvikling, plan- og bygningsloven, stedsutvikling og nytenkende bærekraftige løsninger.

    Kontor
    Foto/ill.:
    Henning Larsen

    Kartverket Vestland (2)

    Vil du være med å lage betre kart til støtte for overvasshandtering og klimatilpassing på Vestlandet? Praksisplassane er ved kontoret til Kartverket Vestland. Det ligg sentralt til mellom jernbanestasjonen og bystasjonen i Bergen, i Statens hus, 9. etg. De er plass til 2 studentar som deler eit kontor. Plassane passar for sjølvstendige studentar, gjerne i naturgeografisk retning, med grunnleggande kunnskap i GIS.

    Praksisplassar ved Kartverket Vestland, haustsemesteret 2024 – kvalitetsheving av datasettet FKB-Vann

    Vil du være med å lage betre kart til støtte for overvasshandtering og klimatilpassing på Vestlandet?

    Styrtregn på Vestlandet. Reed i Gloppen kommune i juli 2017 .
    Foto/ill.:
    Runar Sandnes / NTB scanpix

    Datasettet FKB-Vann er viktig i dei mange nedbørsrike og bratte kommunane på Vestlandet. FKB-Vann skildrar geografisk plassering, forløp og form for bekkar, elvar, kanalar, grøfter, innsjøar, isbrear og kystkontur, og er ein del av Felles KartdataBase (FKB) -  som er av dei mest detaljerte og grunnleggande kartdata i Noreg.

    FKB-Vann er konstruert med grunnlag i det ein kan sjå i flybilder, og det som ikkje er synleg frå lufta manglar derfor i kartet. Mange bekkar, kanalar og grøfter manglar derfor samanheng der vatnet går i tett skog eller under bakken. Målet med kvalitetsheving av datasettet FKB-Vann er å få samanhengande topologi i den vegen vatnet finn frå fjellet heilt ned til fjorden.

    I områder med tett skog kan ein bruke genererte dreneringslinjer og skyggerelieff frå laserdata for å finne informasjon om korleis vatnet går i terrenget, og der vatnet går under bakken i stikkrenner, kulvertar og bekkelukkingar, kan ein bruke KonnekteringslinjeVann for å lage samanheng i datasettet.

    Med ei slik kvalitetsheving av FKB-Vann vil datasettet være betre til hjelp i arbeidet med overvasshandtering og klimatilpassing i kommunane i åra som kjem.  

    Praksisplassane:

    • Ved Kartverket Vestland som ligg sentralt til mellom jernbanestasjonen og bystasjonen i Bergen, i Statens hus, 9. etg.
    • Plass til 2 studentar som deler eit kontor
    • Arbeidsoppgåvene foregår på pc (ikkje feltarbeid ute)
    • Ca. 2 dager i veka frå september
    • Kantine og bedriftsidrettslag
    • Mogelegheit for å bidra med innlegg om praksisarbeidet på fagdag om lokale temadata i planlegging (arrangert av Geoforum Hordaland)
    • Kvalifikasjonar: Sjølvstendige studentar, gjerne i naturgeografisk retning, grunnleggande kunnskap i GIS

    Bakgrunn for arbeidsoppgåvene: Kartverket Vestland etablerer data som bidreg til at andre samfunnsaktørar kan tilpasse seg klimaendringane. Vestland fylke har hatt mange hendingar med ekstremvær og flaum dei siste åra, og halvparten av alle ras i Noreg går i fylket vårt. Pålitelege, oppdaterte og komplette datasett gir grunnlag for samfunnsplanlegging og risikovurdering. Gjennom prosjektet Nasjonal Detaljert Høgdemodell (NDH) er gode høgdedata tilgjengeleg i heile Noreg. Dette er data som mellom anna kan brukast til å simulere kvar vatnet vil ta vegen ved ekstremnedbør - generering av dreneringslinjer. Desse dreneringslinjene kan støtte kvalitetsheving av datasettet FKB-vann og være til hjelp for å identifisere problemområder der ein utfører flaumtiltak i komunane.  

    Datasettet FKB-Vann og skyggerelieff frå Nasjonal Detaljert Høgdemodell.
    Foto/ill.:
    Datasettet FKB-Vann og skyggerelieff frå Nasjonal Detaljert Høgdemodell

    OPUS (2)

    Opus ar et konsulentbyrå som arbeider med samfunnstilpasset arealplanlegging, prosjektutvikling, utredning, arkitektur, juridisk planfaglig skreddersøm, rådgivning, mulighetsstudier og stedsutvikling for private og offentlige aktører. Der jobber flere geografer som del av et tverrfaglig miljø. Bedriften ligger på Nøstekaien i Bergen sentrum.

    Praksisplassene går ut på å ta del i pågående prosjekter og delta på medvirkningsprosesser mm. Opus har to praksisplasser til engasjerte studenter.

    Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen (2)

    Stiftelsen Lystgården og Bybonden i Bergen kan tilby to praksisplasser for geografistudenter høsten 2024.

    Litt om oss: 

    Lystgården er et hus for mat og urbant landbruk. Vi jobber i hele Bergen, og deler kunnskap og inspirasjon med både hele Vestland og Norge. Vi jobber med mat og dyrking gjennom for eksempel Bybonden i Bergen, skolehagesatsingen og markedshageinkubatoren. Mange tusen mennesker samles her hvert år på kurs, markeder, langbord, kino og samtaler. Prosjektene vi jobber med har stor bredde og variasjon, og fokus er på både individ- og systemnivå. Målet i alle prosjekter er å bidra til radikal bærekraftig samfunnsutvikling. Fra handling til holdning, fra jord til bord. Vi inviterer til langbordet, både fysisk og mentalt. Mat og dyrking er verktøy for å skape den fremtiden vi vil ha. Det gjøres gjennom å gi folk en møteplass, kunnskap, opplevelser og mulighet for handling.

    Huset er en fredet og en historisk lystgård, med en stor fellesskapshage åpen for publikum og egen parsellhage. Lystgården jobber for hele Bergen og er med i det nasjonale nettverket for sentre som jobber med urbant landbruk.

    Det er grasrotbevegelsen Bærekraftige liv på Landås som startet Lystgården i 2017, derfor er Lystgårdens perspektiv alltid fra sivilsamfunnets vinkel og frivillig innsats en stor del av driften. På dagtid har mange arbeidsplassen sin på Lystgården, blant annet Bærekraftige liv bevegelsen som leier kontorer og bruker huset til sine arrangementer.

    En praksisplass på Lystgården vil gi innblikk i hvordan det er å arbeide med økologisk og sosial bærekraft fra et grasrotperspektiv i ideell sektor. På Lystgården jobber vi både med å bistå og å utfordre kommunen med å nå sine mål om å bli den grønneste storbyen i landet. Hos oss får man mulighet til å studere sivilsamfunn, påvirkning og medvirkning.

    Eksempler på oppgaver geografistudenter kan jobbe med her er:

    • Kartlegge økning av av urban dyrking i kommunen siden Bybonden ble startet og fram til i dag
    • Undersøke hvordan et gitt nabolag påvirkes av dyrkeprosjekt
    • Følge utviklingen i et nyoppstartet dyrkeprosjekt i Loddefjord som er en del av områdesatsingen.
    • Oppfølging av kartprosjekter over urbant landbruk med kommunen og inn i planarbeidet. 
    • Ajourtføre og videreutvikle vårt eget karleggingsarbeid over urbantg landbruk
    • Være med på vårt sosial gastronomi-prosjekt: Langbordsmåltider: Planlegging, promotering og gjennomføring.
    • Undersøke effekten av vårt inkluderingsarbeid
    • Undersøke frivilligheten tilknyttet huset
    • Utforme innspill til politiske prosesser på vegne av Lystgården

    Dette er som nevnt eksempler, og vi er interesserte i å utforme arbeidsoppgavene i samråd med studentenes interesser.

    Vestland fylkeskommune - Seksjon for plan, klima og analyse (2)

    Praksisplassane er knytt til seksjon for plan, klima og analyse i Bergen (Vestlandshuset). Hovudfokuset for GIS-arbeidet er arealrekneskap og det blir truleg oppgåver tilknytt dette. Erfaringa vår så langt innan arealrekneskap er ein flytande status der behov, kunnskap og oppgåver endrar seg.

    Oppgåver tilknytt arealrekneskap:

    • Prosessering av ulike tal/tabellar
    • Artsdatabanken -> cluster analysis
    • Resultat frå kartlegging av karbonrike areal -> Bearbeiding/ utforsking av innkomne data
    • Infrastrukturindeks -> vidareutvikling for Vestland (Ny INON)
      • Høgdemodellanalyse for tekniske inngrep
      • Hente tal og rasterlag frå infrastrukturindeksen og sjå på planreserve der ein ikkje har tekniske inngrep frå før

    I tillegg driv fylkeskommunen med ein del regionale analysar det kan vere behov for. Særleg tenker vi her på nettverksanalyse, men også andre typar analyse er relevant.

    Oppgåver tilknytt Nettverksanalyse (Regionalt nivå):

    • Definere etterprøvbare nettverk for ulike typar trafikantar
    • Køyre testar  handel og næringsanalyse
    • Avstandar til tenestetilbod-> tilgjenge

    I den grad tidsrammene tillèt det, vil det vere mogleg å delta på seminar og konferansar som fylkeskommunen arrangerer.

    Vi ynskjer at studentane som kjem til oss får bruka kunnskapen som er tileigna gjennom studiet, kombinert med interesse,  og fylkeskommunen sine arbeidsoppgåver og behov. Det vil difor vere ei føremon om det vert gjennomført eit møte mellom oss ein månads tid før praksisperioden startar slik at det vert mogleg å sjå kompetanse og oppgåver i samanheng. Rettleiar ved Institutt for geografi vil kunne delta i dette møtet. Vi ser for oss eit uformelt «intervju» der vi finn ut kva studenten er interessert i og kan tilpasse oppgåver deretter.

    Minst éin GIS-rådgivar vil prioritere tid for å vere fysisk til stades på Vestlandshuset når studentane har praksisdag.

    Vi har god kantine, 50 kr. for treretters varmlunsj frå søtt og salt.