Hjem
Institutt for geografi
Utveksling

Jeg valgte Irland

For min del ble utvekslingsoppholdet særdeles vellykket. Jeg hadde det fantastisk i Irland i et unikt internasjonalt miljø, trivdes godt med fagene jeg tok, og har fått mange venner jeg kommer til å holde kontakt med for resten av livet.

 Hovedbygninger på Maynooth University
Hovedbygninger på Maynooth University; gir ofte assosiasjoner til Harry Potter og Galtvort.
Foto/ill.:
Matias Sørevik

Hovedinnhold

Flere turer rundt om i landet i helgene, og spill på universitetets rugbylag er også blant høydepunktene jeg har opplevd. Faglig var utbyttet enormt; jeg har tatt med meg flere erfaringer fra Irland som har hjulpet meg på det akademiske plan etter at jeg kom tilbake til Norge.

Språk, pubkultur og irsk historie

Det var flere grunner til at jeg valgte å dra til Irland. Først og fremst ønsket jeg å dra til et engelskspråklig land, og jeg ville oppleve ekte pubkultur. Tidligere hadde jeg vært i UK flere ganger, og bestemte meg for å søke om utveksling i nabolandet. Jeg er svært interessert i irsk historie, og så på utveksling som en glimrende mulighet til å lære mer om irsk kultur. Jeg hadde også hørt mye positivt om irene og den irske naturen spesielt, noe som også medvirket til at jeg til slutt valgte Irland. Før jeg bestemte meg for hvilket universitet jeg skulle velge, undersøkte jeg de universitetene som var tilgjengelige for utveksling, og hvordan det faglige tilbudet var. Maynooth har rykte på seg for å være gode innen samfunnsfag, noe som viste seg å stemme. At Maynooth University er rangert som Irlands beste innen geografisk forskning, var også et stort pluss.

Irland og Maynooth

Jeg hadde vært i Irland en gang tidligere før jeg dro på utveksling. Dette var i 2007, året før Finanskrisen rammet store deler av Europa, inkludert Irland. Siden da har det skjedd mye i Irland, og etter en nedgangsperiode, er nå flere irer tilbake i arbeid, og utdanning er mer tilgjengelig for majoriteten av den irske befolkning enn tidligere.

Maynooth ligger en halvtime fra Dublin med hurtigtog, eller ca. 50 minutter med buss. Det er verdt å merke seg at siste tog og buss som regel forlater Dublin sentrum kl. 23:00, med unntak av i helgene. Maynooth er en typisk studentby, hvor omtrent 10,500 av byens 12,000 innbyggere er studenter. Det er likevel nok av fasiliteter i byen, med idrettsanlegg, svømmehall, matbutikker, to kjøpesentere, bokhandel, kafeer, og tre puber som alle er populære blant studentene: the Roost, O'Neils og Brady's.

Irland er et lite land arealmessig, og det er ikke lange reisetiden fra Dublin til andre irske byer som Galway, Belfast, Limerick, Cork, Waterford, Wexford og Kilkenny. All transport i Irland er billig, og man kan komme seg rundt i landet med både buss og tog for mellom 10 og 20 euro hver vei. LeapCard for Students gir rabatt på all offentlig transport i Irland.

Irland har en enestående pubkultur, hvor man kan nyte en kald Guinness og Irish Stew, samtidig som man ser sport på TV, eller rett og slett bare ha en god samtale med dine kompiser. Irer er svært vennlige og utadvendte og spøker ofte, så se ikke bort fra at du innleder en samtale med pubpersonalet.

Campus

Universitetet består av to campuser; en eldre, historisk South Campus og en mer moderne, høyteknologisk North Campus. Det er også idrettsbaner og flere matfasiliteter på campus, samt gratis bruk av treningssenter. John Paul II's Library er et glimrende bibliotek med et stort utvalg av bøker som er tilgjengelig for alle studenter. Forelesningssalene er moderne, mens noe undervisning kan foregå i klasserom. Maynooth har ikke mange bøker studenten kjøper selv; i stedet oppfordres man til å låne bøker fra biblioteket, publisert av kjente universiteter som Oxford og Cambridge. Campus har også en egen Starbucks, samt en egen kaffebar og to sandwichbutikker.

Fag og undervisning

Siden mitt hovedfag er geografi, tok jeg flere geografifag, men også fag innen International Development, irsk historie, politikk og økonomi. Utdanningssystemet i Irland er svært forskjellig fra det norske; klassene er mye mindre, og man har mer direkte kontakt med foreleser. I flere fag er det også obligatoriske seminarer, som teller som en del av din endelige karakter. Innen enkelte fag er det også obligatorisk oppmøte på forelesninger. I motsetning til i Norge er ikke karakteren din basert 100 % på eksamen. Det er vanlig at man leverer inn en oppgave i løpet av semesteret, ofte i form av et essay på 2000-3000 ord om et bestemt emne, som ofte teller 30-40 % av karakteren din. Eksamen i Irland er også vesentlig kortere enn i Norge, og varer sjelden mer enn to timer. I noen fag har man ikke eksamen i det hele tatt, og karakteren blir avgjort 100 % på dine prestasjoner i essays, samt oppgaver som quizer, presentasjoner, worksheets, eller muntlig aktivitet i timene. Man har derfor mindre press under eksamen enn det man har i Norge, men må også jobbe mer jevnt og trutt gjennom hele semesteret. Forelesningene er også kortere enn i Norge, hvor de varer 50 minutter, med to forelesninger per uke per fag, pluss eventuelle seminarer.

Vær forberedt på at du må bytte noen fag til andre enn dem du opprinnelig har avtale med fra hjemuniversitetet. Dette kan skyldes at fagene du har valgt kolliderer med hverandre forelesningsmessig, eller at fagene er flyttet fra et semester til et annet, eller har blitt kansellerte. Det kan også hende at det dukker opp nye fag som du får lyst til å ta, men dette må du ta opp med UiB. De to første ukene brukes til å delta på forelesninger for å se om man trives i fagene; man kan bytte fag frem til fjerde uke av semesteret.

Selv tok jeg følgende fag under utvekslingsoppholdet mitt på et år:
1) Globalization, the Economy and Development
2) English for Academic Purposes
3) Leadership and Working with Groups
4) Planning for Development
5) History of the Geography of the Irish Cultural Landscape
6) Introduction to Irish Cultural Heritage
7) Climate Change
8) Critical Skills: Great Ideas that Changed the World
9) Contemporary Theories for Development
10) Land Property and Development
11) Geography of the Informational Economy
12) Democracy and Active Citizenships

Tips om bolig

Jeg bodde på campus begge semestrene jeg bodde i Irland. Dette var på mange måter svært praktisk da jeg hadde mindre enn fem minutter å gå til alle forelesninger, og slapp å stresse for å nå frem i tide. Det var også greit å kunne gå tilbake til rommet mitt til lunsj og middag, og svært forenelig med fritidsaktiviteter og kveldsaktiviteter i regi av studentforeningen. Imidlertid var bolig på campus heller unntaket fremfor regelen for europeiske studenter. Bare internasjonale studenter fra USA, Canada og Kina hadde garanti om on-campus accommodation. De fleste europeiske studenter ble oppfordret til å finne bolig utenfor campus hos landlords/landladies. Det finnes flere muligheter; noen leier hus og bor der kun med andre studenter, mens andre leier hos såkalt vertsfamilie, altså i samme hus som huseierne. Vertsfamilienes praksis er ulik; noen steder vil du få mat inkludert i leien, mens andre steder må du kjøpe og lage mat selv.

En utfordring for internasjonale studenter er at flere landlords/ladies i Irland, spesielt i studentområder, ofte praktiserer femdagers-leie. Dette skyldes at de fleste irske studenter reiser hjem til sine foreldre i helgene, og drar tilbake til campus mandag morgen. Fordi Maynooth er en relativt liten by, er det begrenset med bolig i selve byen. Flere studenter bor også i nærtliggende byer som Kilkock, Leixlip og Cellbridge, som alle er en 20 minutters busstur fra campus. Noen studenter velger også å bo i Dublin.

Når man leter etter bolig, er det viktig å være kritisk. En venn av meg som trodde han var sikret bolig i Maynooth fant ut at han var blitt lurt da adressen boligen var ikke eksisterte i det irske opplysningsregisteret, og at landlord ikke kunne kontaktes på telefon. Ta derfor personlig kontakt med landlords/ladies, på mail eller tlf, og forsikre deg om at stedet faktisk eksisterer. Ikke betal depositum før leiekontrakt er signert; flere svindlere har lurt studenter til å leie fiktive boliger. Det er også viktig å vurdere hva man ønsker å leie. En annen venn av meg bodde hos en landlady som forlangte at han måtte være tilbake før kl. 23:00 hver kveld, ellers så ville hun ikke slippe ham inn i huset. Da han passerte tidsgrensen, gjorde hun alvor av trusselen, og han måtte tilbringe resten av natten utendørs.

Dersom man ikke lykkes i å finne bolig før man kommer til Irland, er universitetet behjelpelige med å finne ledige boliger til dem som måtte trenge det, men man kan ikke regne med å kunne velge og vrake, og må som regel belage seg på å bo et stykke fra campus. Mitt tips er derfor å starte tidlig med å finne bolig. Se hva som ligger på facebook-gruppen Maynooth Accommodation, hvor du får mulighet til å møte andre studenter i samme situasjon som deg selv, samt finne potensielle romkamerater. For øyeblikket er imidlertid bygging av flere studentboliger på campus på Maynooth University's prioriteringsliste, og flere boliger forventes å stå klare fra høsten 2016.

Irlands beste studentforening

Maynooth Student Union har flere ganger blitt kåret til Irlands beste studentforening. Det er ikke uten grunn. Det finnes noe for alle. Universitetet har over 200 Clubs & Societies innen ulike interesser, så det bør være noe for alle. Innen idrett finner man alt fra rugby, fotball, trampoline, ishockey, basketball, svømming, cricket, dancing, volleyball, til særirske idretter som hurling og gaelisk fotball. Innen societies har man societies med interesse for alt fra Disney og Harry Potter til kreft og vinsmaking. Det koster kun 2 euro å bli med per club/society per semester, men man må regne med å betale ekstra dersom man velger å bli med på turer utenfor campus.

Studentforeningen arrangerer arrangementer hver eneste uke, spesielt på studentpuben. Arrangementer inkluderer alt fra karaokekveld, open mic og stand-up, til Universitetsversjon av programmer som Idol, the X-Factor og So You Think You Can Dance.

Se landet

Siden de fleste studenter velger å dra hjem i helgene (utenom eksamensperioden), kan Maynooth fort føles litt tomt i helgene, da det ikke er noen aktivitet på campus og studentpuben holder stengt. Man må derfor ta litt initiativ i helgene selv; house parties blant internasjonale studenter er populært. Dublin ligger fjo bare en halvtime unna med tog, og her skjer det mye hele tiden. Det er også mulig å delta på weekendturer rundt om i Irland i regi av universitetet; selv har jeg vært med på alt av dette, da slike turer er en enestående sjanse til å møte og bli kjent med andre studenter. Man kan også dra på turer på eget initiativ. Irland har et velutviklet transportsystem, og både tog og buss er relativt billig. Reiseavstander i Irland er korte, og fra Dublin i øst kan man komme seg til Galway i vest, Cork i sør og Belfast i nord på under tre timer. Jeg vil spesielt anbefale steder som Cliffs of Moher, Giant's Causeway, Dingle, Wicklow Mountains og Waterford.

Mine beste tips og råd

Vær positiv! Irer er svært hyggelige og omgjengelige, og det er de fleste internasjonale studener i Maynooth også. Bli med på alt av turer i helgene. Det gir deg en eneståene mulighet til å se landet fra et unikt perspektiv for en billig penge. Her møter du også nye venner som du ikke ville ha møtt ellers. Bli med i flere clubs/societies. for 20 euro er du sikret å bli med i 10 ulike! Delta på alt som universitetet arrangerer av møter for internasjonale studenter, dette er den møteplattform hvor flest studenter kommer i kontakt med hverandre.